arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hergebruik kabels leidt tot spectaculaire winstgroei

11 november 2021
HendrikVeder

Het zijn dure jongens, de kabels die de maritieme en offshore-industrie gebruikt om te hijsen of te slepen. Vaak werden ze na gebruik weggelegd en vergeten. Totdat de Hendrik Veder Group, producent van het materiaal, een nieuw concept ontwikkelde. Het resultaat: verduurzaming én een spectaculaire winstgroei.

Egbert Vennik stapte anderhalf jaar geleden binnen bij de Hendrik Veder Group, Europees leider in staaldraad en vezel kabels. Hij heeft een achtergrond in scheepvaart en transport en de laatste twee decennia lag zijn werk meer op het vlak van recycling en milieu. Bij zijn rentree in de haven was hij vooral verbaasd. "Ik zag zoveel laaghangend fruit", zegt Vennik. Het verhaal dat hij schetst is herkenbaar voor elke onderneming, groot of klein. "Ieder bedrijf wil wel iets met duurzaamheid doen. Vaak is het een worsteling. Meteen denkt men aan grote dingen, aan dure en complexe trajecten. En niemand wil voorop lopen als het speelveld niet gelijk is."

Schrootwaarde

Hij besloot het roer om te gooien en maakte werk van het verzamelen van gebruikte kabels. En tuigde een organisatie op die zich toelegt op inspectie, reparatie, keuring en certificering van die kabels. Van de buurman werd een hal overgenomen voor opslag. Want ook dat maakt deel uit van de oplossing. "Vaak liggen die kabels buiten, in weer en wind, en iemand kijkt ernaar om. Totdat het materiaal alleen nog schrootwaarde heeft."

"Het denken was soms even roestig als de vergeten kabels zelf"

Het is een praktijk die de nodige risico’s met zich meebrengt, legt hij uit. "Schroothandelaren willen geld verdienen en verkopen dat soort kabels door. Grote kans dat zo’n kabel ooit ergens in de wereld knapt bij een bedrijfsongeval, in Bangladesh of zo. Als bedrijf blijf je altijd aansprakelijk, met alle gevolgen van dien. Met dit concept hoef je niet bang te zijn dat jouw kabel ooit in de parallel handel opduikt."

HendrikVeder

Hergebruik

Hendrik Veder legde ook een database aan van kabels die voor andere projecten kunnen worden hergebruikt. Via het systeem kan een gebruikte kabel worden gehuurd of gekocht. "Direct is duidelijk welke kabel beschikbaar is, waar ook ter wereld en op welk moment." Volledig hergebruik noemt hij de hoogste vorm van verduurzaming. "En het mooie is dat het nog geld oplevert ook, voor ons en voor onze klanten." Natuurlijk heeft hij in het begin de nodige rekensommetjes op klanten moeten loslaten.

"We vragen nieuwe vaardigheden van onze verkopers. Ze hebben circulair moeten leren denken"

"Het denken was soms even roestig als de vergeten kabels zelf." Winstgevende verduurzaming? Dat kan niet. "Totdat je laat zien dat hergebruik tot wel 70% voordeliger is dan een nieuwe kabel laten maken." Er moest veel argwaan worden weg genomen. "Je vertelt dat je ook kabels van concurrenten in je database hebt. Dat leek vloeken in de kerk. Iedereen denkt dat de ander op een mindere manier met z’n spullen omgaat. Tussen onze klanten stond lang een soort Chinese Muur." Ook in zijn eigen organisatie moesten heilige huisjes omver worden gehaald. Hendrik Veder verdient tenslotte vooral zijn geld met de verkoop van heavy-liftproducten. "We vragen nieuwe vaardigheden van onze verkopers. Ze hebben circulair moeten leren denken."

Hand in hand

Ook werden diverse hightechtalenten aangetrokken om de transitie te versnellen en nieuwe toepassingen voor de kabels te vinden. "Toppers van de TU, mensen die je niet zo gauw in ons deel van de markt tegenkomt." Want niet elke kabel is geschikt voor volwaardig hergebruik. "Maar nuttige toepassingen zijn vaak nog wel te vinden. Sommige kabels worden bijvoorbeeld gebruikt als verzwaring van visnetten." Van synthetisch kabelmateriaal wordt granulaat gemaakt wat vervolgens wordt hergebruikt. "We keren terug tot de grondstof en maken nieuwe producten, van kinderspeelgoed tot de touwen die je tegenkomt op het hockeyveld of cricketveld."

Ecologie en economie gaan wat Egbert Vennik betreft hand in hand. "De opbrengst is vele malen hoger dan wanneer je het materiaal afdankt als afval". Grote partijen als Van Oord en Peinemann hebben zich ondertussen aangesloten bij het project. "Als zulke kwalitatief hoogwaardige en innovatieve partijen instappen, zorgt dat voor een vliegwieleffect." Bij Hendrik Veder is verduurzaming in korte tijd uitgegroeid tot een verdienmodel. "Vorig jaar groeide onze omzet met 38 procent en onze winst met 90 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn we daar alweer ruim overheen gegaan."

Dit artikel werd geplaatst in de AD-bijlage ‘De aanpak’.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten