arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hergebruik loont!

6 december 2023
Restwarmte

De Circulaire Maakindustrie partners - FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken - hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert, maar ook financieel voordeliger is. Tot op heden ontbrak een methode om de financiële restwaarde van bouwproducten en kapitaalgoederen vast te stellen. Het onderzoek en het rekenmodel werden door Alba Concepts uitgevoerd en ontwikkeld.

Onafhankelijke rekenmethode

Voor het milieu zijn er al veel methoden die laten zien hoe groot de milieuwinst is die geboekt kan worden. Wat bedrijven in de praktijk ook nodig hebben is een sluitende businesscase. Vervolgens moet men ook vaak nog financiers vinden en overtuigen om kapitaal voor de nieuwe circulaire businesscase beschikbaar te stellen. Om dat aan te tonen is een onafhankelijke rekenmethode nodig maar die ontbrak. Een eerste versie van het rapport en de methode werd medio 2022 gelanceerd. Vervolgens zijn meer dan 75 producten doorgerekend voor de eindelevensduurscenario’s ‘hergebruik’ en ‘recycling’. Voor 15 producten zijn deze berekeningen toegelicht in dit eindrapport.

Fors hogere financiële waarde

Hergebruik loont, want het rapport laat duidelijk zien dat de hergebruikwaarde van de producten uitkomt tussen de 20% en 70% van de initiële materiële aanschafkosten. De recyclingwaarde komt uit op 0% tot 15% van de initiële materiële aanschafkosten. De hergebruikwaarde vertegenwoordigt daarmee een fors hogere financiële waarde ten opzichte van de recyclingwaarde van de doorgerekende producten.

Beter inzicht banken

De projectpartners bieden de methodiek aan de Nederlandse Vereniging van Banken aan om banken te helpen beter inzicht te krijgen in de berekening van financiële restwaardes. Door aan de slag te gaan met deze methodiek kunnen banken de weg naar een circulaire economie aanjagen!

Lees meer over het Programma Circulaire Maakindustrie

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten