arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hightech in Nederland: bedrijven aanwezig, strategie overheid ontbreekt

14 juni 2023
High Tech

Vandaag presenteert TNO het white paper ‘Hightechindustrie 2040’. FME is blij met de conclusies van TNO. De hightechsector is een groeimotor voor de economie en een innovator als het gaat om onze grootste maatschappelijke uitdagingen. FME onderstreept de oproep tot een Nationale Hightech Strategie.

Volgens FME-voorzitter Theo Henrar is Nederland een vindingrijk land, maar het percentage startups dat doorgroeit naar scale-up blijft achter bij de VS en ook bij andere landen in de EU. "Nieuwe technologieën die hier ontwikkeld worden, leveren daardoor elders op de wereld enorme winsten op. Zo lopen we nog veel potentieel mis en dat is zonde. Niet voor niets hebben wij al ruim een jaar geleden de minister van Economische Zaken onze industriestrategie overhandigd, omdat wij ook zien dat er een langetermijnstrategie moet zijn.”

"Zo verdient elke euro die naar R&D gaat zichzelf uiteindelijk meer dan terug."

Volgens Henrar is het jammer dat startende bedrijven in Nederland minder vaak kans zien hun technologie door te ontwikkelen. “Een florerende hightechsector stopt niet bij het ontwikkelen van een nieuwe technologie. We moeten die innovaties ook weten te implementeren in de hele keten en bedrijven stimuleren om door te ontwikkelen. Zo verdient elke euro die naar R&D gaat zichzelf uiteindelijk meer dan terug." Het vorige kabinet presenteerde een Nationale Groeistrategie en het Nationale Groeifonds om daarvan te profiteren. Ook bij het huidige kabinet zijn veel goede intenties, maar ze slaagt er nog niet in om die ook om te zetten in een krachtige strategie. "Het is nu tijd om boter bij de vis te doen,” aldus Henrar.

Meer investeringen in innovatie

De strategie zou wat FME betreft in ieder geval moeten inzetten op meer investeringen in innovatie. Henrar: “Daar hoort ook bij om echt werk te maken van de doelstellingen van het kabinet op het gebied van innovatie en R&D-uitgaven als percentage van het BBP.  Dat is de enige manier waarop de sector concurrerend kan blijven. Ons succes in de toekomst, vraagt om strategische en duidelijke keuzes in het hier en nu. Het TNO-paper geeft een goede voorzet om als Nederlandse hightechsector in de hoogste klasse te kunnen blijven spelen. Het is nu aan het kabinet om de bal in te koppen. De sterspelers hebben we in ieder geval in huis.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten