arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hoe hightech kabels leiden tot een positieve flow

17 juni 2022
Groepsfoto Prysmian Emmen

Op initiatief van FNV bracht ik afgelopen week samen met FNV-onderhandelaar Albert Kuiper en FME-hoofdonderhandelaar cao Maurice Rojer een bezoek aan Prysmian Netherlands in Emmen. Albert was jarenlang nauw betrokken geweest bij dit bedrijf en veel personeelsleden waren daarom blij om hem weer te zien. Prysmian (waaronder Draka) is een van de allergrootste kabelproducenten in de wereld.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

We werden zeer gastvrij ontvangen door de CEO van Prysmian Netherlands, Andreas Bott, en de HR-directeur Anke Brouwer. Samen gaven ze een presentatie over de hightech ontwikkelingen op gebied van kabels. We hebben een uitgebreide rondleiding gekregen en we zagen een geavanceerd bedrijf met gemotiveerde medewerkers. Het was voor mij goed om te zien hoe Andreas – die uit Duitsland komt en nog geen Nederlands spreekt - zich zo goed mogelijk op de werkvloer in zowel Emmen als Delft probeert te verbinden met de Nederlandse medewerkers.

Vrouwen in de sector

Albert Kuiper vertelde over de totstandkoming van de Strategische Agenda 2022-2027 met FME. Hierin trekken we samen op voor de hightech industrie en pleiten we voor een gelijk speelveld voor de industrie. Ook de wens om te zorgen voor goede opleidingen en het vergroten van aantrekkingskracht voor jongeren om een baan te vinden in de hightech industrie kwam daarbij ter sprake. In het licht daarvan vertelde Andreas dat er overall nog te weinig vrouwen werken in de hightech industrie, maar dat ze er in elk geval bij Prysmian een kentering in hebben gebracht. Hiertoe werd een presentatie gegeven over wat ze hebben veranderd en vertelde een aantal vrouwelijke medewerkers over de cultuuromslag in het bedrijf, waardoor inmiddels meerdere vrouwen werkzaam zijn in het productieproces. Zo vertelde een dame uit Polen in vloeiende Nederlands dat ze het hier goed naar haar zin had. Een andere vrouw vertelde met een knipoog dat - ondanks er nu speciale kleding voor vrouwen was ontworpen - ze toch vond dat uiteindelijk de mannenkleding lekkerder zat.

Positieve flow

Voorts was het bijzonder te waarderen dat ook de OR- en kaderleden van de verschillende bonden bij dit bedrijfsbezoek betrokken waren. Zo konden we gezamenlijk in discussie gaan over de Strategische Agenda en uitdagingen waar Prysmian voor staat. Dat gaf een positieve flow en meer begrip voor elkaars standpunten. Want we willen immers allemaal dat dat hightech industrie in Nederland verankerd blijft én groeit.

Kortom: een bijzonder positief bezoek waar ik met veel plezier op terugkijk!

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten