arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hosokawa's oplossingen voor insectenverwerkingsapparatuur

9 januari 2020

In het licht van de toenemende druk op de natuurlijke bronnen van de aarde is de wereld op zoek naar duurzamere manieren om een langdurige voedselvoorziening voor de groeiende bevolking te garanderen. Insecten worden al lang erkend als een rijke bron van eiwitten en ze belasten het milieu veel minder dan dieren die traditioneel voor vlees worden gehouden. Het is daarom geen toeval dat procestechnologie-expert Hosokawa Micron een groeiende vraag ziet naar apparatuur voor insectenverwerking.

Ashwin Jagmohan, Application Engineer Food bij Hosokawa Micron, heeft een toenemende interesse opgemerkt in de meng- en droogapparatuur van het bedrijf voor toepassingen op basis van insecten. "Een groeiend deel van de voedsel- en voedergerelateerde vragen die we ontvangen zijn voor de verwerking van insecten zoals zwarte soldatenvlieglarven, meelwormen en krekels," zegt hij. "Een ander interessant gebied is het drogen en malen van afvalstromen zoals viskoppen vanwege een meer cradle-to-cradle-mentaliteit. Bij Hosokawa bevinden we ons in een ideale positie om die klanten te helpen als ze poedertechnologie nodig hebben. Onze Drymeister (DMR-H) flitsdroger wordt over de hele wereld veel gebruikt om producten zoals maïsvezels, tarwegluten, zetmeel, garnalen en krill om te zetten in een hoogwaardig eiwitpoeder en het is perfect in staat om hetzelfde te doen met insecten en bijproducten."

"De Drymeister is ontwikkeld om zeer gehydrateerd materiaal in enkele seconden te drogen zonder de delicate eiwitten te beschadigen."

Drogen, malen en classificeren in één

De Drymeister combineert drogen, malen en classificeren in één efficiënte en continue processtap. Het materiaal wordt ingevoerd in het maal- en drooggedeelte van het centrale gedeelte van de droger. Via het classificatiewiel worden de deeltjes op grootte gesorteerd. De Drymeister kan omgaan met verschillende soorten nat voedsel. Insecten kunnen moeilijk te verwerken zijn als ze nat zijn daarnaast zijn ze ook temperatuurgevoelig. De DMR-H overwint deze uitdagingen echter gemakkelijk. "De Drymeister is ontwikkeld om zeer gehydrateerd materiaal in enkele seconden te drogen zonder de delicate eiwitten te beschadigen."

Energie-efficiëntie

"Thermische droogprocessen verbruiken veel energie. Onze Drymeister is al zeer energiezuinig maar we streven naar maximale energiereductie voor elk industrieel systeem dat we aanbieden, vervolgt de applicatie-ingenieur."

Menging

Insectentelers moeten aan specifieke kwaliteitscriteria voldoen. De kwaliteit van insectenoogsten kan echter fluctueren door bijvoorbeeld seizoensinvloeden wat betekent dat elke oogst een andere grootte en voedingskwaliteit kan hebben. "Daarom kunnen insectenkwekers onze batch-mengtechnologie gebruiken om verschillende partijen insecten te mengen om een consistent algemeen kwaliteitsniveau te bereiken", aldus Ashwin.

Hosokawa

Intern testen

Alle potentiële toepassingen op basis van insecten worden uitgebreid getest in het eigen testcentrum van Hosokawa, dat uniek is in Europa wat omvang en diversiteit betreft. "Om de nodige prestatiegaranties te bieden testen we alle op insecten gebaseerde toepassingen op onze kleinste Drymeister - de DMR-1 - om ervoor te zorgen dat alles in de praktijk werkt," voegt Ashwin toe.

Toekomstblik

Hosokawa Micron ziet een sterke toename van het aantal aanvragen voor verwerkingsapparatuur. Insecten worden al generaties lang in andere culturen gegeten en insecten als onderdeel van het westerse dieet als duurzame eiwitbron - of ze nu in hun geheel of in verwerkte vorm worden gegeten - kunnen een stap in de goede richting zijn.

Bron: Hosokawa

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten