arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hypermoderne radarsystemen nieuwe ogen landmacht

Ledennieuws
12 februari 2019
Thales defensie

Elke seconde telt tijdens militaire missies. Een radar die vijandelijke acties extreem snel opmerkt en volgt, is dan ook van levensbelang. En dat is precies wat de zogenoemde Multi Mission Radar (MMR) kan. 12 februari tekenden het ministerie van Defensie en Thales het contract voor de levering van negen systemen.

De systemen worden de nieuwe ogen van de landmacht. De MMR ziet en registreert alles: van drones en onbemande verkenningstoestellen tot vliegtuigen, helikopters en (kruis)raketten. Dankzij zijn eenvoud en hoge mate van automatisering bespaart de radar veel tijd. Dat geldt voor trainingen, installatie op voertuigen, maar ook de daadwerkelijke inzet. Binnen 2 minuten is de radar geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Aan de ontwikkeling van de hypermoderne radar ging jaren van studie en testen door specialisten van beide partijen vooraf. Het gaat om de laatste versie van Thales 4D AESA-radarfamilie. Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook de SMART-L van de marine. De MMR is aangepast voor gebruik op het land.

Veelzijdig en mobiel

De MMR is voor een groot aantal taken inzetbaar: artillerieondersteuning, 3D-luchtruimsurveillance en luchtverdediging. Denk ook aan andere beveiligingstoepassingen, zoals het lokaliseren van wapens. Het systeem kan volautomatisch en gelijktijdig een groot aantal luchtdoelen detecteren, volgen en  classificeren. Het kan zelfs afzonderlijke sporen in een vuursalvo onderscheiden. En door toepassing van de meest moderne technologieën is het formaat beperkt gebleven. De MMR is daardoor bijzonder mobiel. Het systeem is eenvoudig met een standaard vrachtwagen te vervoeren.

"Door exacte doelaanwijzing kan de MMR doorslaggevend zijn voor het winnen van veldslagen op grote afstand." 

Doorslaggevend en toekomstbestendig

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen: "Door exacte doelaanwijzing kan de MMR doorslaggevend zijn voor het winnen van veldslagen op grote afstand. Daarnaast versterkt het de luchtverdedigingscapaciteit van de landmacht. Dit is mogelijk doordat het systeem kan inspelen op de zich voortdurend ontwikkelende luchtdreiging." Het gaat namelijk om zogenoemde 'software gedefinieerde systemen'. Dit betekent dat ze voortdurend geüpdatet kunnen worden op basis van de laatste stand van missies, bedreigingen en techniek. Dit maakt ze erg toekomstbestendig.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten