arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Innovaties zorgen voor stikstofreductie

15 februari 2022
Groepsfoto

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, bezocht op uitnodiging van FME-voorzitter Theo Henrar Lely Industries in Maassluis om met ceo’s van andere bedrijven die een oplossing voor stikstofreductie hebben van gedachten te wisselen.

De ‘Lely Sphere’ van Lely Industries scheidt urine en mest op de stalvloer, zuigt de ammoniakgassen af onder de vloer in de kelder en zet deze gassen vervolgens om in vloeibare kunstmestvervanger. Het resultaat: 70% stikstofreductie. Dit is zeker niet de enige innovatie die bijdraagt aan stikstofreductie.

Vencomatic lichtte het ECO Air Care systeem toe: een compleet luchtbehandeling systeem dat leidt tot directe droging en hiermee forse emissiereductie aan de bron. De ammoniakreductie bedraagt 80-95% en het systeem is voorzien van sensoren voor ammoniak en ventilatiedebiet waardoor op elke moment de werkelijke emissie bekend is.

Het 'plasma-geactiveerd water' van Vitalfluid zorgt ervoor dat urine wordt afgevangen en wordt omgezet in nitraat om vervolgens te gebruiken als duurzame vloeibare meststof en de Cow-toilet van Hanskamp regelt dat de urine van de koe separaat opgevangen wordt en niet bij de vaste mest terecht komt, waardoor er minder ammoniak wordt gevormd.

Haast

Allemaal bewezen innovaties en technologische oplossingen die enorm bijdragen aan de oplossing voor het stikstofprobleem, waar het kabinet € 25 miljard voor uittrekt. € 2 miljard is bestemd voor innovaties. FME is blij dat het kabinet hiermee ruimte geeft aan dergelijke bewezen technologieën. Maar om vermindering van stikstofemissies zo snel mogelijk te realiseren, moet het kabinet wel haast maken met hun plannen.

LEES ONS STANDPUNT OVER INNOVATIEVE STALSYSTEMEN

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten