arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

‘Integrating Industries’, nu belangrijker dan ooit

8 juni 2022
Theo opening HHT Paviljoen Hannover Messe

Afgelopen week bezocht ik als voorzitter van FME en Smart Industry de Hannover Messe voor het eerst. Dit is natuurlijk de grootste techbeurs van de wereld, waar de koplopers van de technologie sector elkaar ontmoeten. En ontmoeten, dat heb ik deze dagen zeker veel gedaan!

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Het centrale thema van onze Nederlandse deelname aan de beurs dit jaar was ‘Integrating Industries for a Smart Sustainable Future’. Het belang van goede Duits-Nederlandse en Europese samenwerking is nu groter dan ooit! Niet alleen hebben we te maken met grote urgente maatschappelijke problemen die opgelost moeten worden, zoals de klimaatcrisis en de energietransitie, maar ook met toegenomen geopolitieke spanningen door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne.

Samenwerking op alle niveaus

De technologische innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van deze problemen. Daarvoor is samenwerking op alle niveaus noodzakelijk, tussen bedrijven, maar ook de politiek moet internationaal samenwerken om de juiste keuzes te maken en randvoorwaarden te scheppen. Ronald van Roeden, onze Nederlandse ambassadeur in Duitsland, organiseerde daarom zondagavond een diner voor ruim 30 deelnemers van de Nederlandse en Duitse overheid en het bedrijfsleven aan vier thematafels. Hier bespraken we hoe onze bilaterale innovatie samenwerking verder versterkt kan worden. We hebben gesproken over onder andere Smart Industry, energie en mobiliteit. Hoe kunnen we op deze gebieden nauwer met elkaar samenwerken als belangrijke handelspartners om onze industrie groener, concurrerender en weerbaarder te maken. We blinken wereldwijd uit op een aantal hightech capaciteiten, maar hoe kunnen we elkaar verder versterken? 
De ambassadeur heeft de dag erna de beurs ook bezocht. Het is fantastisch te ervaren dat Ronald van Roeden zo betrokken is en onder de indruk was van alle technologische innovaties die werden gedemonstreerd. Wat een geweldige vertegenwoordiging in Duitsland hebben we hiermee.

Ontmoetingsplek

Ook bij de ministeries is het duidelijk welke rol onze techsector kan betekenen voor de welvaart en welzijn van Nederland en hoe hun innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van mondiale problemen. Zij stuurden namens het ministerie daarom een afvaardiging op hoog niveau naar de beurs. Focco Vijselaar, directeur-generaal Beleid en Industrie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, sprak op de Hannover Messe onder andere met zijn Duitse counterpart Bernhard Kluttig, ministeriële directeur bij het ministerie voor Economische Zaken en Klimaatbescherming. Hiernaast nam ook Peter Potman, plaatsvervangend Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken deel aan diverse activiteiten op de beurs. Echt geweldig dat de ministeries zo’n support geven en dat zij tijd hebben genomen om te komen naar de belangrijkste ontmoetingsplek voor de wereldwijde techsector.

Trots

Maar ook op bedrijfsniveau zijn er zoveel nieuwe connecties gelegd op de beurs! Niet alleen door de bezoeken aan de Holland High Tech Paviljoens in hal 8 en 4, maar ook door de activiteiten die zijn georganiseerd. Hiermee laten we zien hoe we door (internationaal) nauw samen te werken integrale slimme en duurzame oplossingen kunnen ontwikkelen. Samen met Marc Hendrikse, boegbeeld Topsector HTSM, heb ik veel Nederlandse deelnemers bezocht en hebben we aan veel activiteiten deel mogen nemen. Wat ben ik trots op wat we als Nederlands bedrijfsleven op deze beurs laten zien!

Ik hoop dat - net als voor mij - voor alle andere bezoekers de Hannover Messe ook weer een grote inspiratiebron was en dat veel nieuwe vruchtbare connecties zijn gelegd die leiden tot nieuwe crossborder samenwerkingen. Hierdoor zullen weer nieuwe slimme en duurzame oplossingen ontwikkeld worden die de wereld weer een beetje mooier maken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten