arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Kverneland en tbp: intense samenwerking voor de landbouw

29 oktober 2018

De pcba’s van tbp electronics vinden ook hun weg in de precisielandbouw. Kverneland Group, één van de wereldleiders in deze sector, plaatst ze in besturingen van tractoren. De business unit Mechatronics ontwikkelt de hard-en software en heeft al in een vroeg stadium contact met tbp om het juiste product te ontwerpen en te produceren. De focus is gericht op kwaliteit.

De geschiedenis van Kverneland Group begint in 1879 met de fabricage van landbouwgereedschap. Vanaf de komst van tractoren, begin vorige eeuw, produceerde de onderneming grote werktuigen. Deze zogenoemde ‘implements’ worden als aanhanger gekoppeld aan tractoren. De groei zette in en vele nationale en internationale overnames volgden, waaronder de Nederlandse Greenland Groep in 1998. Vicon, dat aan de basis staat van deze Nederlandse groep, blijft merknaam.

Kverneland en Kubota

Na een uitstapje in de wijnbouw blijft Kverneland zich concentreren op landbouwmachines voor grasland en akkerbouw. Het beschikt inmiddels over vele kantoren en productielocaties in Europa, China en Rusland. In 2012 werd het concern zelf overgenomen door het Japanse Kubota in diens streven om totaalleverancier van landbouwmachines te zijn, inclusief tractoren. Voor Kverneland zelf zijn hierdoor nieuwe afzetkanalen en nieuwe producttoepassingen ontstaan.

Kverneland Mechatronic

"In Nieuw-Vennep ontwikkelen en produceren we de elektronische besturingen voor onze implements en tractoren", vertelt Fred Schipper. Hij is supply chain manager bij het in deze plaats gevestigde Kverneland Group Mechatronics. "Kubota is in Azië vooral gericht op natte landbouw zoals rijstvelden. Hiervoor zijn lichtere machines nodig. De fabriek bij het Franse Calais is gemoderniseerd voor zware tractoren waarvoor Kverneland de implements levert. Onze besturingen gaan grotendeels naar de productielocaties binnen de groep en ook naar deze productielocatie van Kubota."

Wereldwijde standaard

Kverneland heeft veel invloed gehad op de wereldwijde standaardisering, zodat de besturingssystemen van tractoren en implements met elkaar kunnen communiceren. "In 1985 ontwikkelden wij het CAN-protocol voor dataoverdracht dat internationaal als CAN BUS-standaard is overgenomen", aldus Fred Schipper. "Ook de kabelaansluiting is inmiddels als ISO BUS uniform geworden. Dit heeft het gebruiksgemak voor boeren enorm verbeterd. Elk implement past nu op elke tractor en in de trekker is maar één computerterminal nodig om de wisselende werktuigen te bedienen. Wij blijven onze terminals optimaliseren waarbij autonome aansturing de toekomst is. Onze nieuwste variant kun je opsplitsen in twee schermen: één voor de implementdata, één voor andere data zoals weersomstandigheden."

Vroege samenwerking

"De besturingen hebben natuurlijk te lijden onder trillingen, uiteenlopende temperaturen, vocht en chemicaliën. Dat vraagt wat van de pcba’s die we hiervoor nodig hebben. De normeringslat ligt hoog. Ze moeten tegen extreme omstandigheden bestand zijn en daarop laten we ze uitvoerig testen.Ook tbp zelf voert natuurlijk vele testen uit om de voor dit doel geschikte pcba’s te leveren. Onze samenwerking is intens en begint al vroeg. Ook elektronica-ontwikkelbedrijven spelen hierbij een rol. Onze R&D-afdeling overlegt al in de ontwikkelfase, zodat ontwerp en productie helemaal op elkaar worden afgestemd. We streven hoge kwaliteit na en daarin weten we elkaar te vinden."

Nieuwe toepassing

De pcba’s van tbp komen terecht in de bedieningsterminals die Kverneland op de internationale markt aanbiedt. Voor één type werken beide partners al enkele jaren samen. Het tweede type, dat recent gezamenlijk is ontwikkeld, wordt inmiddels op grote schaal geproduceerd. Deze pcba’s komen terecht in de tractoren die van de nieuwe fabrieksband bij Calais rollen.

Bron: elektormagazine.nl

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten