arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Melk van de boer direct naar de supermarkt

5 juli 2023
Lely

Op 30 juni is de eerste nieuwe generatie Lely Orbiter in gebruik genomen op de boerderij van Ineke Haast en Mark van Lipzig in Velden, Limburg. Boerin Ineke is daarmee de vijfde boer die zelf, op haar eigen erf, melk verwerkt met Lely’s automatische zuivelverwerkingssysteem. Korte en transparante voedselketens. Dat heeft volgens FME-lidbedrijf Lely de toekomst.

Onder het label ‘Mijn Melk’ brengt de Limburgse boerderij zelf de zuivel direct van het erf naar de supermarkt en consument. Op die manier verhoogt Ineke de waarde van haar melk en speelt zij in op de behoefte van een groeiende groep consumenten aan lokaal geproduceerde producten.

Nieuwe generatie Orbiter

De tweede generatie Orbiter heeft een nieuw en aantrekkelijk design, is wat kleiner van opzet en is door de grote ramen veel transparanter dan zijn voorganger. Daarnaast is de automatisering van de mini-zuivelfabriek verbeterd, waardoor de boer niet alleen ontlast wordt met het bottelen, maar ook met labelen van de etiketten. De besturingssoftware is aangepast en daarmee efficiënter en gebruiksvriendelijker. Technische problemen kunnen makkelijk op afstand worden opgelost.

Mini-zuivelfabriek op eigen erf

De Lely Orbiter is een geavanceerde mini-zuivelfabriek op het erf en is direct gekoppeld aan de overige systemen van Lely op de melkveehouderij. Deze systemen zorgen voor maximale bewegingsvrijheid van de koeien. Het streven van de Lely Orbiter – lokale melk, rechtstreeks van de boerderij beschikbaar maken voor de consument – wordt goed ontvangen. Consumenten kiezen steeds vaker voor kleine merken en natuurlijke, onbewerkte producten uit de buurt. Boerin Ineke: “Onze zuivel is lokaal een grote naam en door de komst van de Lely Orbiter en Mijn Melk kunnen nog meer mensen onze producten kopen en proeven. De melk die in de nacht wordt verzameld gaat daar ’s ochtends in de fles en ’s middags naar de supermarkten. Supervers dus, maar ook nog eens 14 dagen houdbaar. Heel bijzonder voor boerderijmelk, dat smaakt een stuk voller en lekkerder.”

Persoonlijk gezicht

Ineke en Mark vinden het heel belangrijk dat zij een persoonlijk gezicht geven aan de zuivel van hun boerderij. Het proces is veel transparanter, omdat de melk traceerbaar is. “Wij willen de omgeving betrekken en laten zien wat er op onze boerderij gebeurt. Met de Lely Orbiter kunnen we niet alleen meer volume creëren en zijn we onafhankelijker van de coöperatie, maar geven we onze melkdrinkers een kijkje op onze boerderij. Ze weten echt dat de melk van ons komt. Daar zijn we ontzettend blij mee”.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten