arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nederland en Duitsland moeten het initiatief nemen voor duurzame bedrijvigheid

11 april 2023
Minister Micky Adriaansens

Duitsland en Nederland moeten als jarenlange succesvolle handels- en innovatiepartners het initiatief nemen om de industrie te verduurzamen, aldus minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. In de aanloop naar haar bezoek aan de Hannover Messe vertelt ze hoe de twee buurlanden dit kunnen realiseren.

Als minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, die op 17 en 18 april de Hannover Messe bezoekt, neemt ze veel tijd voor het Holland High Tech Paviljoen. Het motto van het paviljoen is 'Integrating Industries for a Smart Sustainable Future'. Dat past goed bij de vele gesprekken die de minister in Hannover zal voeren.

Met FME's Duitse mediapartner Niederlande Nachrichten kijkt minister Adriaansens uit naar haar bezoek aan 's werelds grootste technologiebeurs. Een duurzamere industrie en het verminderen van de afhankelijkheid van grondstoffen en halffabrikaten zijn belangrijke speerpunten voor Nederland, zegt ze. “De klimaatdoelen en het doel om in 2050 circulair te zijn, bieden ook grote economische kansen op het gebied van innovatie en technologie.”

Sterke positie

De Nederlandse industrie, logistiek en aanverwante bedrijven hebben wereldwijd al een sterke positie verworven in de traditionele commodity-ketens. Die sectoren kunnen nu hetzelfde gaan doen in de kritieke toeleveringsketens, zodat EU-landen in de toekomst minder afhankelijk zijn, zegt de minister. “De ontwikkeling van meer raffinage-, verwerkings-, assemblage- en transportcapaciteiten in Nederland en in de EU en een betere samenwerking op dit gebied, bijvoorbeeld met Duitsland, maar ook met andere grondstofrijke landen, vermindert de kwetsbaarheid, bijvoorbeeld in de geval van knelpunten.”

Ze ziet dit als een taak voor de twee buurlanden. "Als langdurige succesvolle handels- en innovatiepartners moeten Duitsland en Nederland hierin het initiatief nemen."

Concurrentiepositie van Europa, Duitsland en Nederland onder druk

Daarnaast staat de concurrentiepositie van Europa, Duitsland en Nederland in de wereldeconomie volgens minister Adriaansens onder druk. "Daarom moeten we de snellere productie van schone (energie)technologieën, zoals batterijen, wind- en zonne-energie in de EU mogelijk maken. Dit gaat verder dan extra overheidsfinanciering”, zegt ze. "Het gaat om snellere goedkeuringsprocedures en eenvoudigere regels, vooral tussen onze twee landen."

Onderwijs speelt volgens minister Adriaansens een cruciale rol in het verduurzamen en digitaliseren van de industrie. "Daarom moeten we ons sneller omscholen en de opleiding aanpassen aan de snelle veranderingen van onze tijd, duurzaamheid en digitalisering."

Kortom, alles wat het zakendoen vereenvoudigt en aansluit bij de resultaten die nodig zijn om duurzaamheid te versnellen, is waar we rekening mee moeten houden, zegt ze. Instandhoudingswetgeving die soms in strijd is met duurzame innovatie en deze vertraagt.” Op weg naar een schonere industrie moet men niet alleen vertrouwen op groene energietechnologieën, zei de minister. "Maar ook naar andere innovaties die dit kunnen versnellen, zoals bioraffinaderijen en chemische recycling."

Nederland sterk vertegenwoordigd op de Hannover Messe

Nederland is sterk vertegenwoordigd op de Hannover Messe 2023. Bekijk het programma in het Holland High Tech Paviljoen. Industrie en bedrijven in Nederland werken samen om oplossingen te vinden voor de verschillende uitdagingen. Bezoek het Holland High Tech Paviljoen in Hal 8 op de Hannover Messe om in dialoog te gaan met Nederlandse bedrijven.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten