arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nederlandse industrie hekelt aanbesteding onderzeeërs door Defensie

1 november 2021
Submarine

Vandaag verscheen er in het Financieele Dagblad een goed artikel met bovenstaande kop. Hier is FME het volledig mee eens, zoals ook duidelijk wordt uit de woorden van FME-voorzitter Theo Henrar in het artikel. De Nederlandse overheid is steeds minder vaak ‘lanching customer’ bij grote aanbestedingsprocedures en bij de aanbesteding van vier nieuwe onderzeeboten van Defensie ligt ook nu weer niet vast wat het Nederlandse aandeel bij de ontwikkeling en onderhoud van de onderzeeërs zal zijn.

FME-voorzitter Henrar zegt hier het volgende over:

“De Nederlandse regering is ook in het aanbesteden van de ontwikkeling van de nieuwe onderzeeërs van Defensie ‘Penny wise and pound foolish’. Door niets vast te leggen over het aandeel dat de Nederlandse maritieme industrie moet uitvoeren, dreigt de maritieme sector uitgehold te worden. De regering wil alleen zo goedkoop mogelijk aanbesteden, zonder te beseffen dat iedere opdracht die de Nederlandse maritieme industrie uitvoert, zich op termijn ruimschoots terugbetaalt via allerlei belastingen en export.

Niet weer en niet meer!

De bouw van de nieuwe onderzeeërs dreigt net zoiets te worden als bijvoorbeeld de bouw van zonnepanelen. 60% van de zonnepanelen wereldwijd is gebaseerd op Nederlandse technologie, maar Nederland importeert nu massaal Chinese zonnepanelen. Van het ‘launching customership’ waar de regering zich aan committeerde, komt weinig terecht. Dit mogen we niet weer en niet meer laten gebeuren”.

Lees het volledige artikel in het Financieele Dagblad

LEes ook ons standpunt: Verdedig de economie, investeer in veiligheid en defensie

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten