arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nieuwe mbo-structuur voor de metaal- en technologische industrie

3 oktober 2022
MBO-structuur

De kwalificatiestructuur van het mbo voor de metaal- en technologische sector is vernieuwd. Vanaf 1 augustus 2023 zullen de ruim 30 kwalificaties die het mbo nu heeft, opgaan in drie hoofdrichtingen. Hierdoor hebben scholen en bedrijven meer ruimte om samen te werken en mee te bewegen met technologische ontwikkelingen, om zo jongeren toekomstgericht op te leiden. Studenten worden bredere vaardigheden geleerd, zodat zij in de hele sector en waardeketen aan de slag kunnen.

Aantrekkelijker

De drie kwalificatiedossiers zijn Productietechniek, Mechatronica en Engineering. Deze herziening was hard nodig om het hoofd te bieden aan het enorme arbeidstekort in de maakindustrie. De opleidingen binnen het mbo worden door de nieuwe structuur voor studenten een stuk aantrekkelijker.

De herstructurering van de mbo-kwalificaties is een samenwerking tussen FME en de Koninklijke Metaalunie geweest. Met de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Holland High Tech (topsector High Tech Systemen en Materialen) en bedrijfstakscholen hebben zij zich ingespannen om een moderne structuur te ontwerpen.

Het voorstel wordt aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangeboden, die de nieuwe kwalificatiestructuur deze maand zal vaststellen.

Tijdens het Najaarscongres Toekomstgerichte metaal- en metalektro opleidingen op 30 november gaan we in op al je vragen over de nieuwe mbo-structuur.

Meer weten over de nieuwe mbo-structuur? Meld je aan voor het webinar

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten