arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“Ons doel is up-tower kranen toegankelijker te maken”

27 september 2023
Kenz

Wat kun je als leverancier en producent van kranen en offshore equipment doen aan verduurzaming en circulariteit? Mechanical engineer Dilu Beenker zoekt met een team collega’s naar verbeteringen, zowel in de primaire business, als in de eigen bedrijfsvoering. Een Circo Track met andere ondernemers maakte gaandeweg duidelijk waar KenzFigee de grootste stap voorwaarts kon zetten. Daarna brachten CIRCOLLAB van de Hogeschool van Amsterdam en FME het bedrijf in contact met een afstudeerder om de circulaire strategieën verder uit te werken.

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

“Die stap is eigenlijk nog in ontwikkeling. Ons sustainability team wist aanvankelijk niet goed waar te beginnen. Het hielp enorm om te sparren met andere ondernemers die ook op zoek zijn naar wegen richting circulariteit. Zo kwamen we erachter dat wij het in ons primaire proces niet zozeer moeten zoeken in de verdere verbetering van onze kranen, maar dat we vooral onze zogenoemde up-tower kranen breder moeten gaan inzetten.

“Er komt een leaseconstructie voor onze up-tower kranen”

Up-tower kranen zijn compact en modulair. Ze worden tijdelijk bovenop windmolens gemonteerd voor reparatiewerkzaamheden en het uitwisselen van belangrijke onderdelen. Dat is veiliger en efficiënter dan een grote mobiele kraan. Je hebt veel minder last van wind, maar het scheelt ook een enorm gesleep met materiaal. Ter vergelijking: voor een reguliere kraan moeten al gauw twintig vrachtwagens met materieel op pad; een up-tower kraan kan in één container. Om deze KenzFigee up-tower kranen bereikbaar te maken voor een bredere doelgroep, zijn we nu aan het analyseren of een leaseconstructie hieraan kan bijdragen.”

Up Tower

Wat is de grootste winst?

“Door een leasemogelijkheid te bieden voor deze compacte kranen, wordt de drempel lager voor potentiële klanten om te investeren in de voordelen van deze technische oplossing. Vooral in opkomende economieën, waar de grootste groei zit in de windmolenmarkt, kan de impact van een bredere inzet van up-tower kranen aanzienlijk zijn. Hoe afgelegener een gebied, hoe meer transportbewegingen je uitspaart met de inzet van deze compacte kraan. Afhankelijk van de locatie van de werkzaamheden, liggen de geschatte uitstootbesparingen bij het gebruik van up-tower kranen tussen de 60% en 85%.

“We sparen transportbewegingen en grondstoffen uit”

Ook wordt het voor de klant aantrekkelijker de kraan aan het einde van de looptijd van het leasecontract over te nemen. De investering is dan eerder te overzien. Daarnaast brengen wij de kraan aan het einde van de leaseperiode weer in perfecte conditie; en indien nodig zullen wij onderdelen vervangen of de kraan renoveren (refurbishen). Het alternatief is dat we de kraan weer retour krijgen aan het einde van het contract, waarna wij eveneens de conditie van de kraan controleren en in tip-top conditie brengen. Zo is de kraan weer klaar voor een volgende leaseperiode. KenzFigee ontwerpt kranen van hoge kwaliteit, welke  daarnaast ook eenvoudig te repareren zijn, waardoor de levensduur van onze kranen al gauw meer dan vijfentwintig jaar is.

Wat is de grootse uitdaging?

“We zitten in een conventionele markt, waarin vaak gedacht wordt dat nieuw noodzakelijk is. Toch zullen we met z’n alleen naar een circulaire economie toe moeten. Die noodzaak willen we meer gaan uitdragen, om zo de koudwatervrees voor refurbished equipment weg te nemen.

“We willen koudwatervrees voor refurbished wegnemen”

Een andere uitdaging vormt de toepassing van up-tower kranen in offshore windmolenparken. Offshore is van oudsher onze expertise en werkterrein, maar dit type kranen vereist de nodige aanpassingen voor offshore werkzaamheden, omdat alles op zee in beweging is door de wind en het water. Voor de windmolens die op de zeebodem (bottom-fixed) staan hebben wij al kranen ontwikkeld. De grootste uitdaging worden de drijvende (floating) windmolens in diep water. Daar komen naast onze kranen nog andere uitdagingen op ons pad. Vanwege de grote diepte van de oceaan kunnen de hefeilanden (jack-ups), die gewoonlijk bij de bottom-fixed windmolens worden gebruikt en eveneens op de zeebodem staan, niet ingezet worden om de reparatie of het vervangen van onderdelen stabiel uit te voeren. Dit is momenteel nog volop in ontwikkeling.”

Welke circulaire stappen staan op de planning?

“Uiteindelijk willen we meer refurbished kranen in de markt brengen. Tot op heden hebben we al verschillende up-tower kranen sets refurbised en vele offshore kranen. De introductie van de leasecontracten zal ons doel ongetwijfeld sneller dichterbij brengen.

“Uiteindelijk willen we meer refurbished kranen in de markt hebben”

Verder heeft het inschakelen van een hbo-stagiair gedurende dit traject tot zinvolle nieuwe inzichten voor KenzFigee geleid. Met trots kunnen we dan ook melden dat de stagiair in dienstverband deze initiatieven zal gaan voortzetten binnen KenzFigee.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Circulaire Maakindustrie.

Lees meer over het Programma Circulaire Maakindustrie

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten