arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Open samenwerking op gebied van innovatie is toekomst van de industrie

7 maart 2023
Samenwerking

​​​​​​​De Nederlandse hightech industrie heeft veel positieve ervaringen met open samenwerking en ziet hoe dit leidt tot meer innovatie. Nederlandse fabrikanten die vertrouwen op open samenwerking voor de ontwikkeling van innovaties presenteren zich op de Hannover Messe 2023.

Open samenwerking

In een open samenwerking werken bedrijven en hun klanten of leveranciers samen en wisselen openlijk informatie, middelen en ideeën uit. Traditionele benaderingen zijn meestal gebaseerd op geheime, bedrijfseigen kennisbanken. Anderzijds heeft open samenwerking tot doel kennis met elkaar te delen om zo nieuwe, innovatieve oplossingen te ontwikkelen. “Bedrijven waren vroeger te terughoudend om openlijk samen te werken en wilden hun eigen kennis beschermen. Iedereen kan profiteren van het delen van data en open samenwerken aan innovatie”, zegt Theo Henrar, voorzitter van FME en Smart Industry.

Marc-Theo-en-Albie
Marc Hendrikse (HTSM), Theo Henrar (FME en Smart Industrie) en Albie van Buel (RAI Automotive Industry NL)

Europese industrie

Tegen de achtergrond van de huidige uitdagingen vormt de afhankelijkheid van geglobaliseerde productie een risico voor de Europese economie. "Om de productie terug naar Europa te halen, moet de Europese industrie samenwerken", zegt Mark Helder, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie. Dit is de ondernemersvereniging voor het midden- en kleinbedrijf in de maakindustrie met ruim 15.000 leden. Om dit te laten slagen, moeten bedrijven kunnen produceren tegen concurrerende prijzen in termen van total cost of ownership, flexibel zijn en vooral duurzaam, stelt Helder. Voor veel Nederlandse techbedrijven is open samenwerking op het gebied van innovatie binnen de supply chain dé oplossing om dit te realiseren.

Voordelen van open samenwerking op het gebied van innovatie

Samen en open aan innovaties werken met andere bedrijven - mogelijk ook met concurrenten - biedt alle betrokkenen bovenal voordelen. Door kennis te delen en gedeelde middelen te gebruiken, kunnen ideeën en oplossingen sneller en goedkoper worden ontwikkeld. "De tijd om iets op de markt te brengen is korter", beaamt Theo Henrar. "En dit soort samenwerking biedt nog veel meer voordelen."

Het delen van kennis en middelen bespaart kosten en verhoogt de winstgevendheid, aangezien niet elk betrokken bedrijf er behoefte aan heeft. Arjan Timmermans, algemeen directeur van Timmermans Verspaningstechniek BV, exposeert dit jaar met vele andere Nederlandse hightech bedrijven op de Hannover Messe in het Holland High Tech Paviljoen in hal 8, met de focus op automatisering. "Ons bedrijf ziet zichzelf veel meer als partner en minder als klassieke leverancier", zegt Timmermans. “We werken nauw samen met andere bedrijven en bieden met 40 medewerkers één bewerkingsstap in de waardeketen, namelijk verspanen. We hebben geen eigen product."

Synergie

Nauwe en open samenwerking tussen bedrijven zorgt voor synergie. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en toegang tot nieuwe technologieën, markten en klanten. In zo'n sfeer werken bedrijven samen om oplossingen te vinden voor een specifiek probleem. De verschillende perspectieven en benaderingen helpen vaak om de beslissende doorbraak te bereiken voor een oplossing of om een ​​product te verbeteren. “Deze gezamenlijke aanpak maakt ons samen sterk. Daarom willen we namens progressieve en conservatieve collega's laten zien dat vooral automatisering en samenwerking een voorwaarde is om te overleven", bevestigt Timmermans.

Er zijn echter ook uitdagingen verbonden aan open samenwerking op het gebied van innovaties. Natuurlijk zijn er ook juridische zaken als intellectuele eigendomsrechten, gegevensbescherming en vertrouwelijkheid, beaamt Marc Hendrikse, voorzitter van Holland High Tech. “Want in de loop van de verwerkingsketen moeten ook enkele strikt vertrouwelijke bedrijfsgegevens worden gedeeld. Deze vragen zijn echter allemaal op te lossen en het komt erop neer dat de voordelen van een cultuur van samenwerking en innovatie opwegen tegen de nadelen.” Het ecosysteem van Holland High Tech bestaat uit maar liefst 89.000 bedrijven met ruim 500.000 werknemers.

Veel innovaties uit Nederland juist door nauwe samenwerking

Een lichtend voorbeeld van een zeer succesvolle open samenwerking op uiteenlopende innovaties is de Brainportregio rond Eindhoven, die ook vertegenwoordigd is in het Holland High Tech Paviljoen met Brainport Industries en de Brabantse Economische Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), zegt Theo Henrar. “Hier werken veel bedrijven samen in een gesloten ecosysteem. Ze wisselen data uit, ze delen medewerkers en werken samen in laboratoria. Zo boeken ze grote stappen.” Niet alleen in de Brainport-regio, maar ook in het gebied rond Twente, dat in het Holland High Tech Paviljoen boven Oost NL komt te staan. Ook hier werken overheidsinstanties samen met bedrijfsleven en wetenschap.

De staat speelt hierin een belangrijke rol. "Overheden moeten nauwer samenwerken om het wettelijk kader vast te stellen, maar ook om innovatie te stimuleren door middel van financiering en subsidies", zegt Marc Hendrikse. Bij subsidies is bijvoorbeeld medewerking nodig om de gelden binnen te halen. Het zou bedrijven helpen om nauwer en opener samen te werken, idealiter tussen Nederland en Duitsland. Het is belangrijk om deze discussie aan te gaan en de Hannover Messe is daarvoor een uitstekende plek voor Hendrikse. Nederland wil immers niet alleen een goede handelspartner zijn, maar ook een goede innovatiepartner.

Mark-en-Arjan
Mark Helder (Koninklijke Metaalunie) en Arjan Timmermans (Timmermans Verspaningstechniek BV)

Alle belanghebbenden bij elkaar brengen

Volgens de Automotive Disruption Radar van organisatieadviesbureau Roland Berger behoort Nederland tot de meest innovatieve landen, aldus Albie van Buel, algemeen directeur van RAI Automotive Industry NL. RAI Automotive Industry NL is de toonaangevende organisatie in de Nederlandse automotive productie- en toeleveringsindustrie. Dit komt door de sterke samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een goede snelheid met technieken en we hebben ook verbindingen naar Duitsland. "Op de Hannover Messe hebben we de mogelijkheid om alle belanghebbenden bij elkaar te brengen en de volgende stappen te bespreken", zegt van Buel. En dit alles uiteraard vanuit Europees perspectief.

Nederlandse bedrijven op Hannover Messe 2023

Bezoek van 17 tot en met 21 april 2023 Nederlandse bedrijven in het Holland High Tech Paviljoen in hal 8, waar zij hun visie op open samenwerking en innovatie presenteren. Nederland is al een betrouwbare handelspartner voor Duitsland en ontwikkelt zich nu tot een goede en betrouwbare innovatiepartner. “Als je rondkijkt op de Hannover Messe, krijg je een glimp van de toekomst. Je kijkt zeven tot tien jaar vooruit”, zegt Theo Henrar. In hal 17 vind je interessante start-ups uit Nederland. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen presenteren de hele waardeketen – van start-ups tot multinationals. Nederland biedt als land van innovatie en technologie innovatieve technologische oplossingen voor uitdagingen op het gebied van intelligente en duurzame mobiliteit, energie, sleuteltechnologieën en Smart Industry.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Duitslandnieuws.nl en Niederlande Nachrichten.

Gratis kaartje voor de Hannover Messe

Wil je de beurs bezoeken, dan kun je hieronder je gratis kaartje bestellen.

Bestel jouw gratis kaartje

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten