arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Presentatie eerste app voor de UOB tijdens Building Holland Digital

27 oktober 2020
Doekle Terpstra

Vandaag presenteert Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, tijdens Building Holland Digital de eerste volledig werkzame app voor de UOB. De app maakt het mogelijk om de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) in de praktijk toe te passen. Dit open platform zorgt voor uitwisseling van BIM 3D-modellen tussen alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Naar verwachting leveren steeds meer leveranciers data aan voor de UOB. Ook gaan er meer UOB-apps beschikbaar komen.

Onmisbare tool

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland ziet de app als een onmisbare tool voor ketensamenwerking. Terpstra: “Als installatie- en bouwsector willen we onze verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom moeten we werken aan onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit. Digitalisering en samenwerking zijn cruciaal voor een duurzaam, circulair en innovatief land.”

Groot belang voor de hele sector

FME, Techniek Nederland, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. Terpstra: “Eiland-automatisering is niet genoeg. We moeten echt samenwerken op basis van open standaarden. Met de UOB zorgen we voor de standaardisatie die nodig is om binnen ieder bedrijf datagedreven te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. In elke schakel van de keten.”

Nú inzetbaar in de praktijk

De UOB is nu beschikbaar in Autodesk Revit dankzij TheModus Essential app van Cadac. Dit betekent dat installateurs de UOB nu kunnen toepassen in hun projecten. Dit biedt volop kansen, zeker voor generiek ontwerpen. De mogelijkheden voor specifiek ontwerpen worden elke dag groter, doordat fabrikanten steeds meer productdata toevoegen volgens de nieuwe ETIM-MC standaard.

Schermen UOB
De UOB in gebruik

De UOB biedt straks de mogelijkheid om in iedere CAD-applicatie, ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Dankzij de achterliggende open standaarden zijn modellen waarin deze objecten worden gebruikt ook echt uitwisselbaar. Van generiek naar specifiek, of van specifiek naar specifiek.

digiGO

De open Uniforme Objecten Bibliotheek is één van de versnellingsprojecten van de digiGO. Met dit initiatief willen de overheid, Techniek Nederland en Bouwend Nederland de digitalisering in de bouw een impuls geven. De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie zonder fouten kan plaatsvinden. Dat is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. Zo is de UOB een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D).

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten