arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Provincie Groningen investeert in groene projecten in Eemshaven en haven Lauwersoog

Nieuws
3 november 2020
Groningen

De provincie Groningen kent in totaal ruim 200.000 euro toe aan twee groene projecten in de Eemshaven en de haven van Lauwersoog. Beide projecten zijn onderdeel van het programma ‘Green Shipping Waddenzee’.

FME krijgt 165.000 euro subsidie toe voor het project 'Waterstof voor walstroom' in de Eemshaven. Dit project is erop gericht om schepen met een hotelfunctie te voorzien van groene stroom die wordt opgewekt met waterstof. Nu nog wordt die stroom met vervuilende dieselmotoren opgewekt.

Ombouwen Ecolution tot waterstofschip

Daarnaast investeert de provincie 50.000 euro in het ombouwen van de Ecolution tot waterstofschip in de haven van Lauwersoog. Het schip wordt daarmee vaandeldrager voor een vloot op waterstof. Ook is het schip bedoeld om praktijkervaring op te doen en kennis over waterstof (door) te ontwikkelen om ook andere schepen, zoals viskotters, te kunnen ombouwen.

Green Shipping Waddenzee

Met het meerjarige programma Green Shipping Waddenzee, gecoördineerd door FME, versnellen bedrijfsleven, kennisinstellingen en havens de innovaties voor CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart en faciliteiten in de Waddenhavens.

De totale programmakosten bedragen 25,9 miljoen euro. Het Waddenfonds stelt 8 miljoen euro subsidie beschikbaar. Ook de provincies Friesland en Noord-Holland steunen het programma.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten