arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Samenwerking defensie en markt op gebied van technische documentatie gedigitaliseerd

Ledennieuws
17 februari 2021
Schip ministerie van Defensie

Het ministerie van Defensie heeft een contract gesloten met Siemens solution partner Enginia en Siemens Teamcenter® geselecteerd als hun standaard PLM-platform in het maritieme domein. Hiermee waarborgt Defensie het beheer van technische ontwerpdocumentatie voor het onderhoud en aanpassingen van de nieuw te bouwen schepen, waaronder het bevoorradingsschip (CSS) en de fregatten.

Digitale samenwerking met de markt

Het onderdeel Directie Materiële Instandhouding (DMI) te Den Helder zorgt voor de instandhouding van schepen, onderzeeboten en systemen bij de marine. Enginia ondersteunt dit onderdeel met onder andere software voor het ontwerpen en berekenen van mechanische constructies aan boord van de schepen. Met Teamcenter als het nieuwgekozen platform voor Product Lifecycle Management (PLM), heeft Defensie een grote stap gemaakt richting digitale samenwerking met de markt en de volledige digitalisering van de instandhouding van de schepen. Deze digitaliseringsslag is noodzakelijk om in de komende 30 jaar de schepen meer inzetbaar te maken door het minimaliseren van de tijd die nodig is voor onderhoud en aanpassingen aan de schepen. Door Enginia zal het Teamcenter-platform als eerste beschikbaar worden gemaakt voor de ondersteuning van het nieuwe bevoorradingsschip dat in 2025 in onderhoud wordt genomen.

Verwerking van technische documentatie

De keuze voor Teamcenter van Siemens Digital Industries Software is onder andere gebaseerd op het trackrecord van Teamcenter in de defensie-industrie en de maakindustrie. Al sinds de jaren 90 wordt Teamcenter ingezet door talloze landen en leveranciers als centraal systeem voor de verwerking van technische documentatie. Teamcenter in zijn huidige vorm is zeer gebruiksvriendelijk en voldoet tegelijkertijd aan de hoogste eisen op het gebied van datasecurity en toegangsbeveiliging. De ervaring van Enginia met het configureren op basis van templates wordt ook in deze opdracht ingezet, zodat het project in een complexe organisatie als het Ministerie van Defensie goed onder controle gehouden kan worden.

Snel en effectief inzetten

“Door deze implementatiemethode zorgen wij ervoor dat Teamcenter snel en effectief kan worden ingezet bij Defensie zodat de grote hoeveelheid technische gegevens van de scheepsbouwers, zoals tekeningen en werkinstructies, voor het hele bedrijf beschikbaar komen. Uiteraard doen we dat met oog voor de gebruiker én de veiligheid van de informatie. Enginia zet zich hiermee in om leveranciers en Defensie op het gebied van gegevensuitwisseling dichter bij elkaar te brengen.", verklaart Paul Hörchner, eigenaar en directeur van Enginia, Platinum Smart Expert Partner van Siemens Digital Industries Software.

Enginia

Enginia creëert bij toonaangevende bedrijven in de maakindustrie ruimte voor innovatie. Dit doen we door de prestaties van engineers, productieteams en het bedrijf te optimaliseren. Via onze businessunits Software, Professional Services en Engineering bieden we passende automatisering, ondersteuning door ervaren professionals en direct toepasbare antwoorden op complexe engineeringproblemen. Enginia is Platinum Smart Expert Partner van Siemens Digital Industries Software, FME Smart Industry-ambassadeur en Microsoft Silver Partner.

Onze business unit Software biedt Product Lifecycle Management oplossingen voor de maakindustrie. Onze CAD-, CAM-, CAE- en PLM-oplossingen en onze Rapid Start implementatie methodiek verhogen de efficiëntie en effectiviteit van engineering- en productieafdelingen, zodat er meer tijd over blijft voor innovatie.

Teamcenter

Teamcenter® software is een modern, aanpasbaar Product Lifecycle Management-systeem dat mensen en processen, over functionele silo's, verbindt met een ‘digital thread’ voor innovatie. Vanuit de eenvoudige, intuïtieve Teamcenter-gebruikersinterface kunnen mensen in de hele organisatie gemakkelijker dan ooit technische informatie creëren, aanpassen en hergebruiken.

Teamcenter is onderdeel van het Xcelerator portfolio. Xcelerator is een geïntegreerd portfolio van software, diensten en een applicatieontwikkelingsplatform dat de digitale transformatiecyclus versnelt en een krachtig industrieel netwerkeffect ontsluit. Het vervaagt de grenzen tussen traditionele stand-alone engineeringdomeinen zoals elektrische, mechanische en software.

 

 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten