arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Smart Glass: de slimme bril

9 februari 2021
Scania

Door de coronacrisis vinden we steeds meer creatieve manieren om ‘op afstand’ met elkaar te communiceren. Dat kan door te vergaderen via Teams of via een Whatsapp-groep met collega’s. Hetzelfde geldt natuurlijk voor trainingen, maar hoe kun je een interne training volgen als je niet met een groep bij elkaar mag komen of als je vanuit huis werkt? Dat kan met behulp van een nieuwe technologie: de Smart Glass.

Hoe werkt een Smart Glass?

Stephan van der Burg (teamleader Scania Production Zwolle) heeft zijn collega’s op de motorcompletering getraind voor de nieuwe V8 motor en nieuwe versnellingsbak. Een onderdeel van deze introductie is een nieuwe voormontage van de UDS (Urea Dosing System). Omdat er in korte tijd veel collega’s ingeleerd moesten worden, zijn er montagevideo’s gemaakt met behulp van een Smart Glass. Een Smart Glass is een slimme bril die videocommunicatie mogelijk maakt en laat zien wat de brildrager ziet. Stephan droeg de bril en zijn collega’s konden daardoor via een beeldscherm meekijken ‘door zijn ogen’. Hij had zijn handen vrij om de montages voor te doen en ondertussen gaf hij uitleg. Zijn collega’s konden hem op afstand vragen stellen, net als bij een fysieke training.

Ook op een andere afdeling hebben collega’s voor het eerst ervaring opgedaan met de Smart Glass, dit keer bij het uitvoeren van een test. De test kon gewoon doorgaan, omdat collega’s door het gebruik van een Smart Glass vanuit huis mee konden kijken. Zij gaven aan dat het nog wel wennen was om het beeld scherp te krijgen, bij een ‘snelle’ beweging is het beeld tijdelijk minder scherp.

Mogelijkheden voor de toekomst

De Smart Glass ziet er futuristisch uit en veel medewerkers hadden grote belangstelling: wat is het, wat doet het en wat kun je ermee? Het is een creatieve manier om toch trainingen te kunnen geven en volgen én op afstand te communiceren in tijden van corona. Maar ook daarna: de Smart Glass biedt in de toekomst voor veel afdelingen nieuwe mogelijkheden! 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten