arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Smart Grids, intelligente transformatoren: SGB-Smit schakelt over op digitale controle met onmiddellijk effect

7 januari 2019
Smart Grid

'Smart Grid', het intelligente elektriciteitsnetwerk, is een van de belangrijkste modewoorden als het gaat om krachtoverbrenging en distributie. En terecht: toenemende decentralisatie, fluctuerende belastingen als gevolg van hernieuwbare energiebronnen en steeds meer producenten die zich al voeden met de lagere spanningsniveaus vormen een grote uitdaging voor de elektriciteitsnetten. Het antwoord hierop is het Smart Grid, dat gebruik maakt van de mogelijkheden die digitalisering biedt voor monitoring, controle en optimalisatie.

Samen met haar samenwerkingspartner Maschinenfabrik Reinhausen (MR), biedt de SGB-SMIT Group haar klanten nu transformatoren aan die perfect integreren in Smart Grids en operators connectiviteit, kosteneffectiviteit en uitbreidingsmogelijkheden bieden. Deze transformatoren kunnen echter ook worden geïntegreerd in (nog) bestaande netwerken en hun mogelijkheden uitbreiden. De lancering was op Cigré 2018 in Parijs, de wereldwijde conferentie en tentoonstelling van de International Council on Large Electric Systems. Met onmiddellijke ingang wordt het volledige assortiment vermogenstransformatoren van de SGB-SMIT Groep in het vermogensbereik van 20 MVA tot 1.000 MVA aangeboden met een digitale besturing - en daardoor slim gemaakt.

Deze digitale besturing werkt onafhankelijk in de stand-alone modus en vertrouwt niet op een verbinding met gegevensnetwerken, ook wel 'edge computing' genoemd. Het biedt echter alle mogelijkheden om later verbinding te maken en daarmee toegang tot waardevolle applicaties voor monitoring en activabeheer.

"Met nieuwe transformatoren kan de mate van digitalisering en configuratie volledig worden bepaald op basis van de wensen van de klant."

Het belangrijkste onderdeel van de slimme transformatoren van SGB-SMIT is een intern transformatorbesturingssysteem, de SGB-SMIT TOS (Transformer Operating System). Dit is het eerste open besturingssysteem voor energietransformatoren, dat een modulair ontwerp heeft en individueel kan worden uitgerust met toepassingen en functies voor besturing en regeling. De SGB-SMIT TOS bestaat uit de transformatorbesturingskast, de on-load aftakwisselaarregeling en sensoren voor het bewakingssysteem. Het compacte ontwerp en de volledige integratie van SGB-SMIT TOS zorgen ervoor dat de digitaal opgewaardeerde transformatoren nog minder ruimte nodig hebben voor de secundaire apparatuur dan de praktijk van vandaag.

Intelligenter onderhoud van apparatuur

Transformatoren met SGB-SMIT TOS kunnen optioneel lokaal en centraal via afstandsbediening worden bediend en bewaakt. Voor vermogensbeheerders betekent dit een intelligenter onderhoud van apparatuur en voor netwerkbeheerders, eenvoudiger en efficiënter beheer.

SGB-SMIT TOS is een open besturingssysteem voor transformatoren dat kan worden uitgebreid met modules en dat ook kan worden geïntegreerd in bestaande technologie. De bruikbare, uitgebreide connectiviteit zorgt voor aanzienlijk vereenvoudigde bediening en optimaal onderhoud. SGB-SMIT TOS biedt daarmee een hele reeks voordelen, waarvan we hier slechts enkele kernpunten kunnen noemen:

  • SGB-SMIT TOS kan worden uitgebreid naar een centrale, eenvoudig te bedienen communicatie-interface op de transformator (EDGE-computing) door sensoren en beschermende apparaten aan te sluiten.
  • SGB-SMIT TOS is een fabrikantonafhankelijke systeemoplossing met een open besturingssysteem. Sensoren van alle leveranciers kunnen worden geïntegreerd - dankzij gestandaardiseerde interfaces. Deze kunnen ook achteraf worden ingebouwd.
  • Afhankelijk van de configuratie maakt SGB-SMIT TOS uitgebreide diagnose op afstand mogelijk tijdens het gebruik, zonder dat u hoeft te reizen. Dit omvat bijvoorbeeld het berekenen van de verouderingssnelheid of de levensduurverliezen van de transformator, het bewaken van de koelefficiëntie of het berekenen van het onderhoudsinterval van de on-load taperwisselaar.
  • De nieuwe diagnostische opties, kosteneffectieve vroege detectie en op conditie gebaseerde onderhoudsaanbevelingen leiden tot een verlaging van de levenscycluskosten (LCC) voor de transformator.
  • De functionele integratie van SGB-SMIT TOS in de schakelkast is kostenneutraal in vergelijking met de huidige transformator. De klant geniet daarbij van alle voordelen van digitalisering met gelijktijdige kostenoptimalisatie.
  • SGB-SMIT TOS biedt een hoge mate van operationele betrouwbaarheid en stabiliteit:
  • De hardware is speciaal geoptimaliseerd voor ruwe werking op transformators. Op deze manier kunnen de meest uiteenlopende omgevingsomstandigheden worden beheerst.

Flexibiliteit

Flexibiliteit was een van de centrale vereisten bij de ontwikkeling van de nieuwe SGB-SMIT TOS - en het is niet alleen mogelijk om er alleen nieuwe transformatoren mee uit te rusten. Deze digitalisatietool kan zelfs achteraf worden ingebouwd in transformatoren van verschillende ontwerpen en prestatieklassen die al in bedrijf zijn. Met SGB-SMIT TOS zijn de klanten van de SGB-SMIT Group optimaal voorbereid op alle toekomstige ontwikkelingen. En de technici van SGB-SMIT zorgen voor de montage, inbedrijfstelling en vertrouwdheid met het systeem op de gebruikelijke professionele manier.

Met nieuwe transformatoren kan de mate van digitalisering en configuratie volledig worden bepaald op basis van de wensen van de klant - altijd gebaseerd op de nieuwe digitale transformatorbesturing als een modulaire en flexibele basis.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten