arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Snelle EV-laaddienst Shell dankzij flexibele energieopslag van Alfen

15 maart 2021
Alfen

Elektrische auto’s worden op het Shell-station aan de A2 bij Zaltbommel niet meer alleen geladen via het net. Op piekmomenten, als de twee snelladers tegelijk worden gebruikt, wordt ook gebruikgemaakt van het energieopslagsysteem van Alfen.

De wens van Shell om op zijn tankstation twee snelladers met 175 kW vermogen te plaatsen, botste met de capaciteit van het elektriciteitsnet op die plek. Deze bleek onvoldoende om het vermogen te leveren als beide laders tegelijk gebruikt zouden worden.

Maximale uit net halen

Het opslagsysteem van Alfen, TheBattery genaamd, biedt op die momenten uitkomst. Het systeem meet het tekort en levert vermogen bij. De batterij is hier een tool om het maximale uit het net te halen, zonder een investering in netwerkcapaciteit. TheBattery biedt het vermogen om het tekort van dat moment te overbruggen.

Peak Shaving en meer

TheBattery bestaat uit twee hoofdcomponenten: de batterijen en de omvormers aan de ene kant en de controleapparatuur om slim met andere apparaten samen te kunnen werken. Peak Shaving is dan ook niet het enige waar deze opslag voor ingezet kan worden. De batterij wordt ook gekoppeld aan een virtual powerplant. Hij kan daarmee gebruikt worden voor energytrading of om met de netbeheerder mee te werken aan de stabilisering van het net. 

Opslag als oplossing

Alfen begon als leverancier van (onderdelen van) transformatiestations aan netbeheerders. In 2008 zijn zij gestart met EV-oplaadpunten. In 2011 is er gestart met energieopslag omdat zij zagen dat meer renewables als zon en wind en elektrische auto’s een onbalans tussen vraag en aanbod konden gaan creëren. 

Problemen met een netaansluiting komen vaker voor tegenwoordig, voor dit soort problemen is TheBattery dan ook een oplossing. Zo biedt Alfen een verplaatsbaar opslagsysteem voor bijvoorbeeld bouwplaatsen waar met grote elektrische machines gewerkt wordt. 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten