arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Trots op de mki

Blog
21 september 2020
Ineke Dezentjé Roze jasje

Corona zette de wereld op zijn kop, ook voor onze bedrijven. Van de een op de andere dag moesten jullie compleet anders gaan werken en produceren en in veel gevallen wijzigde de vraag naar producten en diensten ingrijpend. Jullie moesten je strategie bijstellen, wendbaar zijn bleek belangrijker dan ooit. Velen van jullie streden hard, en doen dat nog steeds, om te overleven.

Door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter FME

Om jullie te ondersteunen heeft FME als eerste aangedrongen op steunmaatregelen, wat zich vertaalde in de NOW 1.0. Inmiddels is de NOW 3.0 al opgetuigd. FME heeft de maakindustrie midden in de politieke arena gezet en ook aan het kabinet duidelijk gemaakt waar Nederland haar geld mee gaat verdienen. Met productie en export, met daarin een hoofdrol voor onze sector. 

In de FME COVID-19 enquêtes gaven jullie massaal aan ook in 2021 nog te maken te krijgen met omzetdaling of stilstaande groei, door aanhoudende vraaguitval. FME zal dan ook blijven knokken om jullie maximaal in je kracht te zetten en te laten blijven. Op Prinsjesdag lieten we, onder andere via de media, weten dat het kabinet jullie ook volop moet ondersteunen bij het aanhoudende tekort aan medewerkers met de juiste vaardigheden. Door mensen uit overschotsectoren op te vangen en bij- en om te scholen en van een leven lang ontwikkelen nu eindelijk topprioriteit te maken. 

Vindingrijk

En gelukkig zijn jullie zelf enorm vindingrijk. Jullie bedachten slimme oplossingen voor de zorg en de 1,5 metersamenleving. Systemen bij klanten in het verre buitenland werden op afstand geïnstalleerd en bestuurd. Het werk werd anders georganiseerd en verdeeld en vernieuwing werd bij veel bedrijven versneld doorgevoerd. Tegenslag of niet, innovatie zit in ons dna.

Dat is maar goed ook. Want er is maar één manier om onze welvaart en welzijn te garanderen: we moeten ons uit de crisis innoveren. Voor de groei van de tech sector wordt de innovatiekracht van de middelgrote- en kleine industrie (mki) steeds belangrijker. Niet alleen als toeleverancier voor grote bedrijven, maar ook als partner bij innovatietrajecten. Hoe sterker en innovatiever onze mki-bedrijven zijn, hoe groter hun waarde voor de hele keten en de hele economie. 

Week van de mki

We kunnen dit niet vaak genoeg zichtbaar maken en dat doen we deze week nog eens extra, tijdens de Week van de middelgrote en kleine industrie, waarbij FME jullie in de spotlights zet. Onze co-hosts - Festo, Variass, Van Schijndel Metaal, Benier en Automatic Signal – delen deze week hun ervaringen en we gaan met elkaar in gesprek over lessen en de kansen van de coronacrisis.

Niemand weet wat de toekomst ons gaat brengen. In die onzekerheid kunnen we maar beter flexibel zijn. Laten we elkaar deze week inspireren en zij aan zij de crisis verslaan.

Banner week van de mki

Mki in feiten & cijfers

  • Met 30.000 bedrijven vertegenwoordigt de mki bij uitstek de grootste groep bedrijven in de technologische industrie.
  • De mki biedt werkgelegenheid aan meer dan 250.000 medewerkers, dat is ruim 60 procent van het totaal aantal banen in de technologische industrie.
  • Mki-bedrijven investeren stevig in innovatie, zo’n 9%.
  • Mki-bedrijven leveren 45% van wat de technologische industrie in totaal bijdraagt aan het BNP.
  • Door samenwerking met grote bedrijven speelt de mki een grote rol in onze export. FME-leden exporteren gezamenlijk 51 miljard. Dat is een zesde van wat Nederland in totaal met export verdient.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten