arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

VDL Weweler gelooft in toekomst van ‘inclusieve technologie’

3 mei 2021
VDL Weweler

In 2024 bestaat VDL Weweler honderd jaar. Een lange en rijke historie van een bedrijf dat Managing Director Dick Aalderink omschrijft als uniek. “Wij innoveren niet alleen, maar ontwerpen én produceren alle veersystemen in eigen huis. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrent, die alleen produceert.” Na een dip - grotendeels veroorzaakt door COVID-19 - ziet het bedrijf weer een stijgende lijn. Niet alleen in Europa, maar zeker ook in China. Goed opgeleide medewerkers zijn een onmisbare schakel. Dat was een van de redenen voor VDL Weweler om in de Technohub Inclusieve Technologie in Apeldoorn te stappen.

In deze publiek-private samenwerking slaan bedrijven, technologiepartijen en kennisinstellingen de handen ineen om medewerkers duurzaam inzetbaar te krijgen én te houden. Op alle niveaus: van de traditionele vakman tot een procesoperator en van zij-instromers tot mensen met een arbeidsbeperking. “Om de concurrentie met de lagelonenlanden aan te kunnen, gaan we steeds meer over naar een gerobotiseerde productielijn. Dan zie je bijvoorbeeld dat de traditionele vakman daar in eerste instantie minder goed mee uit de voeten kan. Door nieuwe technologie aan te bieden in de vorm van opleiding en training, zorgen we ervoor dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen.”

“Goed opgeleide medewerkers, innovatie en creativiteit, je hebt het allemaal nodig.”

Boost in Europa en China

Na een forse terugval in 2020 ziet VDL Weweler dit jaar een potentiële omzetgroei van veertig procent. Het kan raar lopen, zo wil Aalderink aangeven. Waar het bedrijf in het coronajaar de medewerkers aan het werk hield door meteen een ‘collegiale uitleenpool’ te beginnen, zijn die medewerkers bijna allemaal terug. Met de toenemende vraag naar de producten van VDL Weweler zijn ze hard nodig. Dick: “Met de uitleenpool konden we toen een reorganisatie voorkomen.”

Nu trekt de markt flink aan. “In China zien we een enorme groei. We zijn daar een jaar of tien geleden begonnen en sinds drie jaar beschikken we daar over een eigen fabriek. De razendsnelle groei - van een procent naar nu 15 - komt omdat het in China vanaf 1 januari 2020 ook verplicht is om gevaarlijke stoffen te vervoeren in voertuigen met een veersysteem. De luchtveringsystemen van VDL Weweler passen daar goed bij.” De Europese markt trekt ook aan, al kan Aalderink dat minder goed verklaren. “Er is in elk geval een flinke toename van transport op wielen en de vraag naar onze producten neemt alleen maar toe.”

VDL Weweler

Met die enorme boost in Europa en China komt Aalderink weer terug bij de belangrijkste assets van een bedrijf. “Goed opgeleide medewerkers, innovatie en creativiteit, je hebt het allemaal nodig. Dat was voor ons ook het ‘bruggetje’ om aan te haken bij de Technohub Inclusieve Technologie. Nieuwe technologie ontwikkelen en ervoor zorgen dat iedereen daarmee kan werken. Zo worden onze medewerkers duurzaam inzetbaar en houden we onze organisatie toekomstbestendig.”

Technohub Inclusieve Technologie

Sommige mensen komen niet aan het werk of dreigen juist hun baan te verliezen doordat ze niet meer mee kunnen komen. Met de slimme inzet van technologie wordt het leren makkelijker gemaakt en kunnen zij zich ontwikkelen. De Technohub Inclusieve Technologie richt zich primair op de metalektro, waar een grote behoefte is aan technisch geschoolde medewerkers. In Apeldoorn zijn VDL Weweler, AKOS, Aventus, IJssel Technologie, Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), Lucrato, RCT Gelderland en Hogeschool Saxion verenigd in de Technohub. Op de website lees je meer over deze samenwerking.

Over VDL Weweler

Weweler werd in 1924 opgericht door Dirk Weweler en begon als een groothandel in vervangende onderdelen voor zware bedrijfsvoertuigen. In 2001 werd het bedrijf onderdeel van de VDL Groep. VDL Weweler heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende internationale ontwerper en fabrikant van (klantspecifieke) luchtveringsoplossingen voor trailers, vrachtwagens en bussen. In Apeldoorn ontwikkelt, produceert, test en verkoopt VDL Weweler luchtveersystemen, asliftsystemen en paraboolveren vanuit haar hightech fabriek.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten