arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“Veters maken in een kleur en een maat, dat is een stuk makkelijker”

10 juli 2018
Ton Plooy

Hoe ziet de agenda van een ondernemer in de middelgrote en kleine industrie (mki) eruit? Met welke innovaties is het bedrijf bezig, welke ambities zijn er voor de toekomst? Waar dromen zij van en welke uitdagingen komen hierbij op hun pad. We spraken mki-ondernemer Ton Plooy (68), CEO en eigenaar van tbp electronics. Een bedrijf dat Ton in 1976 oprichtte en dat hoge kwaliteit electronics manufacturing services levert. Een vernieuwende ondernemer die nog lang niet aan zijn pensioen denkt.

Jouw agenda op maandagmorgen?

"Die ziet er eigenlijk hetzelfde uit als op een vrijdag. Dagelijkse calls, interne vergaderingen en externe afspraken. Dat gaat eigenlijk de hele week zo door, er is altijd genoeg te doen. Mijn secretaresse Dana stuurt me een bericht waar ik naar toe moet en zorgt ervoor dat al mijn spullen klaarliggen. Eerlijk, zonder haar zou ik me geamputeerd voelen."

tbp electronics in een zin

In een zin het bedrijf omschrijven blijkt een onmogelijke opgave voor Ton: "Als ik mensen probeer uit te leggen wat we hier doen, zijn ze na vijf minuten de draad kwijt. Maar als ik vertel dat wij elektronica maken die we allemaal in ons dagelijks leven tegenkomen, wordt het al een stuk duidelijker." Hij noemt voorbeelden: "Je doet een pinbetaling bij de Albert Heijn: de elektronica in het pinapparaat maken wij. Je ligt onder een MRI-scan van Philips, de elektronica van een aantal onderdelen is van ons. Je gaat tanken bij het benzinestation, het aantal liters wordt geteld door onze elektronica in de apparatuur. Een straaljager van de Nederlandse luchtmacht vliegt over, mét onderdelen van ons bedrijf. En waarom krijg je op je bord mosselen die allemaal zo’n beetje dezelfde afmeting hebben? Nou? Omdat in de sorteermachines onze techniek zit."

Interieur tbp electronics
Interieur tbp electronics

Ton in een woord

De eigenaar van het familiebedrijf pur sang - broer, zussen, dochter, neven en nichten én partner Ineke werken allemaal bij tbp electronics - heeft er uiteindelijk een zin voor nodig: "Een rechtgeaarde ondernemer, altijd bezig met nieuwe dingen en - lachend - tamelijk eigenwijs."

“We zijn de muis die levert aan de grote olifanten.”

Grootste zakelijke succes

"Ik ben er trots op dat wij nog steeds in een hogelonenland als Nederland onze productie hier kunnen draaien en dat onze opdrachtgevers niet gevoelig zijn voor het idee om elders zogenaamd goedkoper te produceren. Zogenaamd ja, want als je ziet wat er allemaal bij komt kijken om in een lagelonenland als China te produceren, dan ben je aan het eind van de rit vaak duurder uit."

Een dag weer op de werkvloer, wat ga je anders doen?

Ton denkt na: "Weinig eigenlijk. We houden het hier fris hoor! Om de vijf jaar gaat er een grote bulldozer door het bedrijfspand en schuiven we alles naar buiten." Een bulldozer? "Niet letterlijk, hoewel de vorkheftruck er wel aan te pas komt. Het is gewoon goed om de boel regelmatig op te schonen. Natuurlijk hebben we prachtige apparatuur en techniek waar we nog jaren mee zouden kunnen produceren, maar uiteindelijk is dat dan wel verouderd. Meegaan met vernieuwing is mijn uitgangspunt."

Nog uitdagingen?

"Een autonome fabriek", is zijn directe antwoord. "Licht uit en draaien maar. Je wil nou eenmaal foutloos produceren, op tijd en tegen een lage kostprijs. En op elke productievloer is er een verstorende factor die roet in het eten kan gooien: de mens. Daarmee wil ik dus pertinent niet zeggen dat we geen mensen meer nodig hebben, die hebben we juist keihard nodig! Alleen, zij gaan ander werk doen. In ons bedrijf hebben we nu 130 mensen in dienst en 6 of 7 daarvan zijn IT’ers. De IT-groep zal in de toekomst alleen maar groter worden."

Externed Boundery Scan Test
Extended Boundary Scan Test

Morgen een nieuw bedrijf, wat ga je doen?

Plooy’s antwoord typeert hem ten voeten uit, met humor en relativering: "Schoenveters maken. In een kleur en een maat. En je mag altijd komen ruilen." Om daarna meteen de nuance aan te brengen: "Wat wij hier maken is soms zo gecompliceerd, dat is niet altijd makkelijk. We leveren onze complexe knowhow aan hele grote bedrijven - zoals Honeywell, Philips, ASML, Thales – allemaal grote olifanten, waar wij als bedrijf met 130 man maar een muis zijn. Maar wel een heel belangrijke muis die een olifant kan laten struikelen."

Tot slot, jouw drukke agenda: welke afspraak staat er niet in die je heel graag zou willen hebben?

"Een weekend naar Zuid-Frankrijk. Ja, die staat er wel in, maar alleen virtueel. Het schuift telkens door. Of Dana dat niet voor mij kan regelen? Dat zou wel mooi zijn ja."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten