arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Vrouwen positief over het werken in de sector

8 maart 2023
Monique van Haasteren

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Een dag met speciale aandacht voor alles wat vrouwen doen en verwezenlijken. In onze sector is het aandeel vrouwen in een technisch beroep momenteel slechts 14%. Zij blijken echter zeer enthousiast en heel positief over hun werk in de technologische industrie. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Meer vrouwen interesseren en behouden voor de Metalektro’, dat Berenschot in opdracht van de sociale partners in het najaar van 2022 binnen de sector heeft uitgevoerd.

Blog door Monique van Haasteren, projectmanager diversiteit en inclusie

Net als mannen beoordelen vrouwen hun werk in de sector zeer positief met betrekking tot zingeving van het werk en geven ze hun werkzaamheden het rapportcijfer 8. Veel technologische innovaties bieden immers oplossingen voor maatschappelijke problemen, denk aan rendabele duurzame zonnepanelen, slimme zorgoplossingen en precisie landbouw. Op gebied van salaris, werk-privé balans en innovativiteit van de sector geven vrouwen zelfs een hogere waardering dan mannen. Ook vinden de vrouwen het werk in de sector veel minder zwaar en vies dan de mannen. Deze positieve bevindingen bieden kansen voor werkgevers voor het aantrekken en behouden van vrouwelijke medewerkers voor de Nederlandse technologische industrie.

Vrouwen positief over werken in de techsector

Sector erkent toegevoegde waarde van toetreding van meer vrouwen tot de sector

Een andere zeer positieve bevinding uit het onderzoek is dat het belang wordt onderkent van de toetreding van meer vrouwen tot de sector. Meer vrouwen zorgen volgens het onderzoek voor toegevoegde waarde op het gebied van sfeer, inzichten, invalshoeken, samenwerking, innovatie, productiviteit en betere bedrijfsresultaten. Daarnaast vindt men dat vrouwen beter zijn in het uitvoeren van zeer specifieke fijne motorieke taken. Een win-win-win zou ik zeggen; de zeer positieve tevreden vrouwelijke technische medewerker, de werkgever die dankzij het diversere personeelsbestand beter presteert en de maatschappij die dankzij innovatievere producten beter geholpen wordt. Laten we dus niet wachten tot morgen, maar meteen aan de slag gaan. Om onze ambitie van 30% vrouwen in technische beroepen in 2030, samen waar te maken!

>> Lees ook: 
‘Werk aan de winkel’ om instroom en behoud vrouwen voor de sector te vergroten (exclusief voor FME-leden)

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten