Vrouwen in techniek: hoe Hittech Multin gelijke kansen en groei stimuleert

Voor Hittech Multin is het vanzelfsprekend om vrouwen gelijke kansen te bieden. Het bedrijf is al jaren bezig met het creëren van een inclusieve cultuur. Maar, dat is niet vanzelfsprekend in de technieksector. Vrouwen zijn hier nog altijd ondervertegenwoordigd. Hoe zorgen bedrijven ervoor dat vrouwen gelijke kansen krijgen? En wat levert diversiteit op? Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag ging Joanne Meyboom, FME boegbeeld diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie en werkzaam bij Siemens, in gesprek met Frans Hoffmans en Chantal Dunselman (directeur en HR-manager bij Hittech Multin).
Inclusiviteit als sleutel tot succes
Hittech Multin ziet diversiteit als een belangrijk onderdeel voor hun succes. Tijdens het gesprek met Joanne benadrukt Frans: “Diversiteit is geen doel op zich, maar het zorgt ervoor dat je bedrijf beter functioneert en betere resultaten behaalt. Verschillende perspectieven leiden tot betere oplossingen.” Het begint al bij de werving. Chantal benadrukt dat Hittech Multin is afgestapt van de 'normale manier' van solliciteren. "We kijken niet alleen naar het cv, maar naar de persoon achter het profiel. Iemand moet de juiste competenties hebben en deze moeten passen bij de openstaande functie. Juist door het stellen van gerichte vragen komen we achter hun persoonlijke verhaal.”
Eerder schreven we al over de loonkloof tussen man en vrouw. De techsector doet het qua beloning beter dan gemiddeld. Toch is het gecorrigeerde beloningsverschil nog 2%. Om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen gelijk worden beloond, hanteert Hittech Multin vaste salarisschalen. Als Joanne vraagt hoe ze dit doen, zegt Frans: “Gelijke functie, gelijke waardering. Dat is voor ons vanzelfsprekend. We hanteren vaste salarisschalen, zodat er geen ongelijkheid ontstaat.” Chantal voegt hieraan toe dat het bedrijf hier bewust mee bezig is. “Door transparant te zijn in beloning, voorkom je onbedoelde verschillen.” Joanne knikt instemmend. Ze benadrukt dat transparantie in beloning belangrijk is voor het vertrouwen binnen een organisatie.
Een veilige en inclusieve werkomgeving
Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie gaan bij Hittech Multin verder dan instroom en gelijke beloning. Een veilige en gezonde werkomgeving is minstens zo belangrijk. Chantal benadrukt in het gesprek met Joanne: "We vinden het belangrijk dat medewerkers zich gesteund voelen, ook als ze tijdelijk niet volledig kunnen werken." Hoe dat in de praktijk werkt? Frans legt uit dat leidinggevenden nauw contact houden met zieke collega’s. Ziekteverzuim heeft veel aandacht binnen het managementteam. “Hierdoor ligt ons gemiddelde ziekteverzuim van de afgelopen 12 maanden op 5,5%. Mensen voelen zich verantwoordelijk, maar krijgen ook de ruimte om goed te herstellen.”

De huidige verdeling in salarisgroepen in de sector
Vrouwelijk talent aantrekken en laten groeien
Om meer vrouwen te interesseren voor techniek, werkt Hittech Multin actief samen met scholen en universiteiten. “Onze vrouwelijke medewerkers zijn hierin belangrijke rolmodellen,” zegt Chantal. “Als meisjes zien dat vrouwen in techniek werken, wordt het voor hen een realistische optie.” Daarom geven de medewerkers van Hittech Multin ook les op scholen. Zo geeft monteur Tatjana les aan ROC-studenten over clean rooms en inspireert zij hen voor een carrière in techniek. Een andere collega geeft één keer in de week les op de TU Eindhoven.
Naast instroom zet Hittech Multin sterk in op doorgroeimogelijkheden. “We moedigen vrouwen actief aan om leidinggevende functies te ambiëren,” vertelt Chantal. “Coaching, training en mentoring helpen hen daarbij.” Op de vraag van Joanne of dit al resultaat heeft opgeleverd, geeft Frans aan: “Inmiddels is van de leidinggevenden 25% vrouw. Een mooie mix dus. Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd door het hele bedrijf”
Blik op de toekomst
Dankzij deze aanpak is inmiddels 40 van de 180 werknemers bij Hittech Multin vrouw, ruim 22%. Als Joanne aan Frans vraagt of het succes zonder divers personeel mogelijk was geweest, geeft Frans een volmondig ‘nee’ als antwoord. Het bedrijf blijft zich inzetten voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. “We bouwen aan een cultuur waarin talent vooropstaat, ongeacht gender. Dat is geen trend, maar een noodzaak om als bedrijf te blijven innoveren," zegt Frans. Chantal vult aan: “Door te focussen op inclusiviteit en gelijke kansen bouwen we aan een toegankelijke technieksector.”
Frans heeft nog een tip voor bedrijven die meer vrouwen willen aantrekken: “Start met het invullen van managementfuncties met vrouwen, dan volgt de rest vanzelf. Het levert je veel op.”
Wil je ook werken aan een inclusieve en innovatieve cultuur binnen jouw organisatie? Doe de STERK Werkgeverschap scan en kijk waar jij nu staat.