We verliezen de slag om jong talent

Natuurlijk, technisch talent is zeer schaars in Nederland. En wordt alleen maar schaarser, gezien de vergrijzing in Nederland en de kabinetsplannen om kennismigratie in te perken. Maar als bedrijf kun je wel degelijk verschil maken. En dan gaat het niet alleen om een vast contract en passende beloning. Wij zijn een sector die goed werkgeverschap afmeet aan traditionele maatstaven. Echter, het lukt ons steeds minder goed om jongeren aan te trekken. Slechts 26% is jonger dan 35 jaar, terwijl dat in heel Nederland gemiddeld 40% is.
Blog door Eva van der Boom, Belangenbehartiger Arbeidsmarkt & Onderwijs
Een vast contract en goede beloning zijn niet doorslaggevend
Ik had acht verschillende banen en zeven jaar een eigen bedrijf. Bij die banen bleef ik nooit langer dan vijf jaar. Ik was wel constant in mijn werkterrein: beleidsonderzoek/-advies onderwijs en arbeidsmarkt. Maar wat maakte nou dat ik het bij sommige werkgevers nog geen jaar ‘volhield’ en bij andere een stuk langer? Dan ging het vooral om leiderschapsstijl, cultuur/collega’s en mogelijkheden voor ontwikkeling: aspecten die in veel onderzoeken naar voren komen als belangrijk voor het behoud van mensen.
Wat kun je nog meer doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn?
Ik ben dus niet uniek. Oké, misschien een beetje, in de snelheid van baanwisselingen. Maar ook technici hechten aan deze ‘softe’ werkfactoren. Dit blijkt uit onderzoek van TNO naar ziekteverzuim, leergedrag en werkgeluk in de maakindustrie, waarvoor FME samen met vakbonden de opdracht voor hebben gegeven.
De top vijf van maatregelen die je zelf kunt doorvoeren volgens de onderzoeken is:
- Stel je leidinggevenden in staat hun team sociale steun te bieden en ontwikkeling te stimuleren en stuur daar expliciet op;
- Zet in op een cultuur waarin collega’s elkaar ondersteunen, bevorder sociale cohesie en veiligheid; fouten maken mag;
- Zorg voor variatie in de taken, stem het werkpakket (in teamverband) beter af op de individuele werknemer;
- Meer autonomie is soms lastig te regelen, vooral in ploegendienst. Ga na wat wel mogelijk is om meer regelruimte te geven;
- Het is belangrijk dat je mensen het gevoel hebben goed inzetbaar te zijn: bouw aan zelfvertrouwen, niet alleen in het huidige werk, maar ook voor de toekomst. Neem ze mee in de ontwikkelingen in hun werkveld en zorg tijdig voor opfris-/bijscholing.
Wil je weten wat specifiek het verschil maakt voor ziekteverzuim, leergedrag en/of werkgeluk? Lees dan de rapporten van TNO . Of bekijk hoe FME je kunt helpen met het programma STERK Werkgeverschap.