arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Furniture as a Service

21 november 2019
Ahrend

Waarom kantoormeubels kopen? Neem gewoon een abonnement! "Het liefst blijven we eigenaar van ons kantoormeubilair", vertelt Dionne Ewen, manager circulaire economie bij Ahrend. Ahrend biedt Furniture as a Service (FaaS) aan. Dionne: "Technisch gezien is circulair heel tof. Dat merken wij op alle fronten. Dus in de fabriek, maar ook bij design, de product engineers. Mijn collega’s vinden het allemaal heel interessant om ermee bezig te zijn en onze producten nog beter te maken."

"Neem gewoon dit jaar een stap en volgend jaar nog een stap en leer ook van andere bedrijven."

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

Dionne: "Eén van onze proposities is Furniture as a Service. Wij geloven hier heilig in aangezien we al heel lang met ecodesign bezig zijn. Onze producten zijn modulair, ze kunnen gemakkelijk uit elkaar en we weten precies welke materialen erin zitten. We hebben als een van de eersten Cradle to Cradle geadopteerd. Daarmee kijken we ook naar de gezondheid voor mensen van materialen – precies zoals dit in de circulaire economie bedoeld is.

Omdat we dit zo serieus hebben doorgevoerd willen we onze producten terug, want het is zonde als ze ergens in een kelder belanden. Of afval worden, omdat niemand het meer neer wil zetten. Daarom zijn we jaren geleden gestart met Ahrend Hergebruik, oude producten terughalen, opknappen en weer verkopen. Hiermee boren wij een ander klantsegment aan, namelijk kleine bedrijven of bedrijven die graag tweedehands meubilair willen inzetten. Maar dan wel met dezelfde garantie van Ahrend."

"Onze producten zijn modulair, ze kunnen uit elkaar en we weten precies welke materialen erin zitten."

Wat is de grootse uitdaging?

Dionne: "Soms zit je vast omdat je leveranciers nog niet mee willen of kunnen. Sommige leveranciers moeten we een extra zetje geven, terwijl anderen al ver zijn en proactief met informatie naar ons toe komen. Ook merken we verschillen per landen, uit Duitsland krijgen we veel minder vragen over duurzaamheid, terwijl wij klanten uit Frankrijk en België er veel meer over horen.

Daarnaast moeten onze producten naast duurzaam ook mooi zijn, prettig aanvoelen, uitnodigend zijn en tijdloos. Je wilt het nu in je kantoor zetten en niet dat je over vijf jaar er al op uitgekeken bent. Prijs is ook een ding natuurlijk. Onze designers vinden het natuurlijk erg belangrijk dat onze producten er mooi uit zien en we experimenteren met nieuwe materialen. Daarin moeten we de balans vinden als bedrijf. Sommige dingen zou je soms anders willen doen, maar met oog op kwaliteit of design kan dat nu nog niet.

Ten slotte is het soms een uitdaging om bij klanten tussen de oren te krijgen dat circulair voor hen interessant is. Ze maken een keuze vaak op hoe ziet het eruit en dan wordt er toch nog gekozen voor iets dat niet circulair ontworpen is. Of de perceptie dat Furniture as a Service te duur zou zijn. Wij rekenen dit door voor onze klanten en dan komt naar boven dat dit niet zo is. Maar zelfs dan vindt men het toch nog lastig, omdat het iets nieuws is.

"Dat leveranciersstuk, dat is echt wel een ding."

Welke circulaire stappen staan op de planning?

Dionne: "We gaan nu volgende stappen zetten met onze leveranciers, omdat we uiteindelijk samen meer verschil kunnen maken. Ik hoop dat circulaire economie de term is die mensen over de streep gaat trekken om echt te gaan doen."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten