arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Pionieren in PLF met CowView

2 januari 2019

GEA is een pionier in de ontwikkeling van PLF-technologieën voor de melkveehouderij en heeft samen met academische onderzoekers, zoals professor Hartung en professor Berckmans, gewerkt aan het PLF-project van de EU, dat de toepassing van GEA’s CowView PLF-systeem in de praktijk van het veebedrijf demonstreerde. Onder leiding van Daniel Berckmans werkten academische en industriële partners samen in het door de EU gefinancierde PLF-initiatief om innovatieve PLF-instrumenten uit het laboratorium over te brengen naar melkvee-, varkens- en kippenbedrijven.

CowView omvat een indoor GPS-systeem (RTLS = Real time locating system) dat voortdurend de locatie van elke koe registreert door middel van sensoren in de stal, die signalen ontvangen van CowView-tags aan de halsbanden van de dieren. Het systeem geeft een holistisch zicht op het welzijn van de veestapel. De informatie die afkomstig is van de CowView-sensoren wordt geanalyseerd om gedetailleerde gegevens te verstrekken over dierspecifieke bewegingsprofielen en de gedragspatronen van afzonderlijke dieren of diergroepen, als indicatoren van stress of ziekte. Het systeem communiceert waarschuwingen direct aan veestapelmanagers, technici en externe serviceaanbieders, en leidt de beantwoorder naar de exacte positie van een individueel dier, dat zich mogelijk onder misschien wel duizenden andere dieren in een stal bevindt. 

"Onze innovatieve systemen helpen veehouders het beste welzijn van hun dieren te verzekeren, maar verbeteren tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit van hun bedrijven."

GEA

De interesse in PLF-technologieën neemt over de hele wereld gestadig toe, in het bijzonder in Zuid-Amerika en Azië, merkt professor Berckmans op. “In deze gebieden is er sprake van een gigantische groei en intensificatie van de veeteelt, en heerst het duidelijke besef dat effectief management van het dierenwelzijn hand in hand moet gaan met efficiënte productie. Maar de toepassing van PLF heeft niet alleen impact op grote, intensieve landbouw. Ook kleinere, meer traditionele bedrijven kunnen hun productiviteit opvoeren als ze PLF-technologieën gebruiken om hun veestapels te monitoren.”

"GEA heeft de ontwikkeling van state-of-the-art bewakingssystemen de prioriteit gegeven om een nog beter inzicht te krijgen in het gedrag van koeien en hun welzijn op melkveebedrijven over de hele wereld."

GEA erkent dat het een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van PLF-technologieën die concrete voordelen opleveren voor zowel de diergezondheid als de bedrijfsvoering. “GEA heeft de ontwikkeling van state-of-the-art bewakingssystemen de prioriteit gegeven om een nog beter inzicht te krijgen in het gedrag van koeien en hun welzijn op melkveebedrijven over de hele wereld,” zegt Dr. Susanne Klimpel, Head of Product Management for Applications & Components bij GEA. “Onze innovatieve systemen helpen veehouders het beste welzijn van hun dieren te verzekeren, maar verbeteren tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit van hun bedrijven.” 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten