arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Van goed naar STERK werkgeverschap

26 april 2022
Bert Haan

Ondernemen is vooruitkijken. De innovatie die je vandaag ontwikkelt, moet je morgen in de markt kunnen zetten. Investeringen die je vandaag doet, moeten morgen terugverdiend kunnen worden. Om je bedrijf verder te laten groeien, moet je kansen zien en risico’s durven nemen. Maar je weet ook: zonder gekwalificeerd technisch personeel is jouw missie kansloos. Vakmensen met de juiste skills zijn je grootste asset. Wat jij als ondernemer kunt doen om die aan jouw bedrijf te binden? Je richten op STERK werkgeverschap. Vijf praktische knoppen waar jij vandaag aan kunt draaien, zodat jullie samen de ambities van morgen gaan realiseren.

Blog door Bert Haan, Bedrijfsadviseur FME

De technologische industrie draagt met haar innovatiekracht bij aan oplossingen voor de grote maatschappelijke transities waar we middenin zitten. Zonder goed opgeleide medewerkers heeft innovatie geen schijn van kans en kunnen heel veel producten niet gemaakt, geleverd en geïnstalleerd worden. Het aantrekken, behouden én ontwikkelen van medewerkers is cruciaal. Het is de sleutel die ervoor zorgt dat jouw medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. En blijven! Maar wat wil die medewerker eigenlijk? Welke vaardigheden hebben medewerkers nodig, nu en in de toekomst? En wat kun je ze bieden als werkgever? Niets doen is in elk geval geen optie, zeker niet met de huidige - oververhitte - arbeidsmarkt.

"De innovaties van morgen maak je vandaag. Met goed gekwalificeerde medewerkers die zich blijven ontwikkelen zodat zij ook de skills voor de toekomst hebben."

Er is meer dan salaris

Medewerkers maken steeds meer afwegingen en keuzes over hun loopbaan. Salaris is voor hen niet de enige leidraad, zo blijkt. Ontwikkeling en een goede work-life balans bijvoorbeeld, zijn voor medewerkers minstens zo belangrijk. In onderzoeken van NEA en LinkedIn vielen mij een paar dingen op:

  • Medewerkers willen door hun leidinggevende meer gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen
  • Negen van de tien medewerkers vinden het belangrijk dat een leidinggevende hen inspireert om te leren en te experimenteren
  • Bijna zestig procent van de medewerkers ziet ontwikkeling als de belangrijkste investering om de cultuur in een bedrijf te verbeteren
  • Als de skills van medewerkers niet worden benut, is de kans tien keer zo groot dat ze ergens anders een baan zoeken
  • Voor zes op de tien medewerkers is een goede balans tussen werk en privé belangrijker dan salaris
  • Een grote groep medewerkers is zich nog niet voldoende bewust dat blijven leren in het werk belangrijk is

Ga voor STERK werkgeverschap

Met de aanpak STERK werkgeverschap biedt FME concrete handvatten om ervoor te zorgen dat bovenstaande conclusies niet op jouw bedrijf van toepassing zijn. STERK staat voor Samenwerken, Talentontwikkeling, Erkenning, Ruimte en Kracht. Hoe stimuleer je samenwerking tussen de verschillende generaties met elk hun specifieke eigenschappen en behoeftes? Welke ruimte geef je aan medewerkers: durf je te ‘varen’ op vertrouwen? Is jouw bedrijf een veilige omgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen? Welke vaardigheden hebben je medewerkers nu nodig en welke morgen? Hoe houd je de vitaliteit en inzetbaarheid van al je medewerkers optimaal?

"STERK staat voor Samenwerken, Talentontwikkeling, Erkenning, Ruimte en Kracht."

STERK aan het WERK

Om aan de vijf knoppen van STERK werkgeverschap te draaien is het belangrijk om te kijken waar je nu staat als bedrijf. Waar liggen jouw zorgen en wat wil je aanpakken? In de nieuwe, tweedaagse training STERK aan het WERK nemen we deze vragen samen met jou door en vertalen we ze naar een praktische invulling. Bijvoorbeeld hoe je de dialoog in jouw bedrijf kunt versterken en hoe je de ontwikkeling van je medewerkers blijvend kunt stimuleren. Benieuwd naar deze aanpak?

Bekijk de training

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten