arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Aeonose heeft een neus voor vroegtijdig detecteren van ziekten

20 april 2020

The eNose Company is uit onderzoek naar het ‘ruiken’ van bacteriën met behulp van sensoren ontstaan. Het onderzoek legde de basis voor een elektronische neus, de Aeonose, die verschillende organische stoffen kan meten in de ademhaling. Elke meting levert snel en eenvoudig een bepaald patroon op dat karakteristiek kan zijn voor een bepaalde ziekte. De Aeonose kan bijvoorbeeld tbc of vormen van kanker ‘ruiken’. Niet als diagnose, maar als een sterke aanwijzing die een vervolgonderzoek rechtvaardigt.

Algoritme maakt onderscheidt tussen gezond en ziek

Door meting van de ademhaling van gezonde en zieke mensen kunnen de karakteristieke patronen worden bepaald. The eNose Company ontwikkelde per ziektebeeld een algoritme om onderscheid te maken tussen ‘gezonde’ en ‘zieke’ patronen en verzamelt die patronen in een nog altijd groeiende database. Het businessmodel gaat uit van ‘pay per use’. Bij elke meting wordt contact gelegd met de database in de cloud; binnen enkele seconden is er dan bericht of er een verhoogde kans is dat de patiënt een bepaalde ziekte heeft. The eNose Company bouwde een prototype van de Aeonose om testen mee uit te voeren.

Samenwerking

DEMCON werd ingeschakeld voor het maken van een robuuster, goed produceerbaar ontwerp en voor het begeleiden van de medische certificering. De uitdaging daarbij was dat het apparaat identiek moest blijven aan de eerste versie wat betreft functionaliteit (om de validiteit van de reeds gevulde database te behouden) en uiterlijk (de matrijzen voor de behuizing waren al gemaakt). Ter vereenvoudiging van de assemblage kregen de pneumatiek en de elektronica een redesign. Het systeem voor de bemonstering van de ademhaling was behoorlijk complex uitgevoerd, met een wirwar aan slangetjes. DEMCON verving dat door één manifold, die eenvoudig en met een robuuste afsluiting is te verbinden met de printplaat.

Begonnen met 3D-print

Eerste versies werden met 3D-printen gemaakt, maar frezen en lijmen van de onderdelen resulteert uiteindelijk in een betere kostprijs en nauwkeurigere afwerking. Het apparaat telt drie sensoren, die elk gevoelig zijn voor andere typen stoffen. Oorspronkelijk was elke sensor voorzien van een kleine printplaat, die werd bevestigd op de hoofdprintplaat. DEMCON maakte een nieuw ontwerp voor één printplaat waarop de drie sensoren zijn geïntegreerd. Tevens kreeg het apparaat een nieuwe uitvoering voor de gebruikersinterface. Die werd voorzien van touchfolie, een folie met drukknopjes voor de bediening, en led’s voor de statusindicatie.

15 minuten

De totale meting duurt vijftien minuten (eerst vuil uit de omgevingslucht wegfilteren) waarbij de patiënt vijf minuten door de Aeonose moet ademen. Een tijdsindicatie is toegevoegd om de patiënt op z’n gemak te stellen door hem te informeren over de voortgang. Tevens verzorgde DEMCON de industrialisatie, waarbij de assemblage door DEMCON production geschiedt. Het redesign zorgde voor een product dat eenvoudig en betrouwbaar te assembleren is. Nu is het aan The eNose Company om definitief aan te tonen dat met de Aeonose eenvoudig en betrouwbaar ziekten zijn op te sporen.

De Aeonose werd daar al eerder succesvol ingezet, bij een ademtest voor een maagzweerbacterie. Daarvoor hoeft een patiënt niet langer een slang in te slikken die via de slokdarm in de maag wordt gebracht.

Kanker detectie

Nu wordt de ademtest met de elektronische neus ook ingezet voor vrouwen die mogelijk borstkanker hebben en voor mensen die onderzocht worden op darmkanker, prostaatkanker of longkanker. Ook maagkanker kan achterhaald worden met een ademtest. In de toekomst zouden zo bepaalde belastende onderzoeken straks niet meer nodig zijn.

Voordelen

  • Sneller diagnose
  • Minder inzet nodig van (huis)artsen en verpleegkundigen
  • Minder druk op de doorverwijzingen naar de ziekenhuizen voor scans (minder wachtlijsten)
  • Minder MRI-scans en of CT scans en bloedafnames
  • Minder (onnodige) operatieve ingrepen
  • Minder foutkansen in voorlopige signalering bij huisartsen (en dus minder onrust bij patiënten en hun naasten)
  • Goede oplossing voor enorme capaciteitsprobleem bij toekomstige screeningsprogramma’s
  • Minder kosten en dus betere betaalbaarheid van zorg
Aenose

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten