arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Zorgoplossingen ontwikkelen - ecosysteem in de regio

Bloeddruk meten

Hoe helpen we studenten te leren denken in ecosystemen in de zorg, waarbij ze technologieën leren combineren en in samenhang implementeren? Deze aanpak draagt bij aan het oplossen van het personeelstekort en zorgt dat de zorgoplossingen sneller opgeschaald worden. Dat ecosysteemdenken gaan we op vrijdag 17 mei op een interactieve wijze uitwerken, samen met tweedejaars studenten van de hbo-opleiding Mens en Techniek - Gezondheidszorgtechnologie van Avans. Ook betrekken we hier vertegenwoordigers van zorginstellingen uit de regio West-Brabant bij en een aantal lidbedrijven met de expertise van de technologie.

Aanmelden

Opzet van de dag

We gaan in een ochtend met de bedrijven, instellingen en veertig studenten met één concrete casus aan de slag. Aan de hand van de casus wordt studenten gevraagd om voorafgaand aan deze sessie de huidige zorgprocessen in kaart te brengen. En al kritisch na te denken welke processen kunnen worden aangepast met behulp van technologie.

FME geeft ter introductie van deze sessie op 26 april een gastcollege over ecosysteem denken in de zorg. Daarin wordt de casus ook al uitgelegd. Doel van de casus is het leren te denken aan technologieën in samenhang met elkaar, maar ook zodanig dat het een personeelsprobleem op kan lossen door processen anders in te richten.

Casus

De studenten krijgen deze ochtend de volgende casus voorgelegd: 

Hoe krijgen we bij planbare zorg in de instellingen de nachtopvang uit het proces?
Waarom nachtopvang? Veel operatieve ingrepen gaan niet door, vanwege het gebrek aan zorgmedewerkers in de nachtdiensten. Hoe krijg je dus de inzet van zorg in de nacht gereduceerd, of zelfs dat je helemaal geen nachtdiensten nodig hebt, omdat patiënten in 1 dag opgenomen, geopereerd en gecontroleerd worden en dan diezelfde avond naar huis kunnen.

De vraag aan de studenten: Hoe krijg je bij planbare zorg patiënten ‘gezonder’ het ziekenhuis in en meteen na de operatieve ingreep stabiel het ziekenhuis uit, met toezicht en controle op afstand?

  • Wat is ervoor nodig in het zorgproces om dit te bewerkstelligen?
  • Welke verschillende technologieën zijn daarvoor nodig en kunnen daarin samenkomen?
  • En hoe kunnen patiënten hierin ondersteund worden?  Denk bijvoorbeeld aan monitoring, leefstijlverandering en mantelzorg.
  • Welke zorg vervang je, en welke processen verander je daarmee? 
  • Wat levert dit op?

Meedoen

Ben jij als FME-lid bezig met een (zorg)technologie die aansluit bij dit vraagstuk? Wil je graag zien hoe jouw innovatie wordt meegenomen in de door de studenten opgezette oplossingen en worden ze jouw ambassadeur? Vind jij het interessant om mee te denken over dergelijke ecosystemen en kennis te maken met de studenten van Avans? Wellicht bevinden zich potentiële stagiaires voor jouw bedrijf in deze groep, of kan je hun expertise op een andere wijze vergroten.

Wanneer studenten, zorginstellingen en bedrijven samenwerken aan mogelijke oplossingen, levert dit ongetwijfeld inspiratie op voor de inzet in de dagelijkse praktijk.

Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
CRM Vragen

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten