arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Diversiteit en Inclusie in de technologische maakindustrie

Vrouwen in de sector

FME wil dat iedereen in de technologische industrie zich thuis voelt en mee kan doen. Ons doel is om een aantrekkelijke sector te zijn voor iedereen. Waarin elk individu zich veilig, welkom en gewaardeerd voelt. Men zich volledig kan ontplooien, gelijke en eerlijke kansen heeft. We willen niet dat mensen aan de zijlijn blijven staan. Iedereen is welkom en nodig om de maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan te kunnen realiseren.

Kansen diversiteit op de werkvloer

Een diverse, inclusieve, gelijkwaardige en sociale werkomgeving draagt positief bij aan de continuïteit / prestaties van de organisatie. Het levert volgens wetenschappelijk onderzoek verschillende voordelen op. Zo is er een betere besluitvorming, meer innovatie, zijn er betere bedrijfsresultaten en heb je als bedrijf meer tevreden en loyale medewerkers.

Bedrijven aanmoedigen divers en inclusief te zijn

FME spant zich in voor het bevorderen van een bredere diversiteit bij de bedrijven in haar achterban. Er zijn nu veel groepen mensen ondervertegenwoordigd in onze Nederlandse technologische maakindustrie. Dit is een gemiste kans en moet anders. FME gaat de kansen en voordelen van diversiteit en inclusie structureel agenderen en aanjagen bij haar achterban. Dit door middel van een FME-actieprogramma als inspanningsverplichting vanuit de SER Charter 'Diversiteit in bedrijf', maar ook via het aanbieden van tools, dienstverlening en het zichtbaar maken van goede praktijkvoorbeelden vanuit het FME STERK werkgeverschap programma. Ook vanuit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie organiseert FME samen met de coalitiepartners gezamenlijke activiteiten. Als ook met de sociale partners vanuit de cao-afspraken uit de strategische agenda.

Gelakte nagels en techniek zijn goed verenigbaar

FME nam vanwege Girls’ Day een kijkje bij één van de vele Nederlandse topbedrijven in de halfgeleiderindustrie: NXP Semiconductors. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je alle zeilen bijzetten om voldoende technisch geschoold personeel te werven. Daar hoort volgens NXP ook continue aandacht voor het werven van vrouwen voor technische beroepen bij.

Lees meer over wat NXP Semiconductors doet omtrent Girls' Day
Girls Day

"Vrouwen en techniek zullen wel niet samengaan"

Het hart van menig politicus, wetenschapper, potentiële werknemer of aandeelhouder maakt een sprongetje bij het horen van de naam ASML. Maar er zijn veel meer pareltjes in de Nederlandse maakindustrie. Helen Kardan (ASML) gaat vandaag op Internationale Vrouwendag als groot voorstander van diversiteit op de werkvloer in gesprek met Judith Vermeulen (Vekon).

Lees het interview met Helen Kardan en Judith Vermeulen
Helen en Judith

Met kleine stappen krijg je al meer vrouwen in de techniek

Meer vrouwen interesseren voor een vacature bij jouw bedrijf in de techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn. In een recent pilotproject van het Aanvalsplan Techniek heb ik mogen ervaren dat bij de deelnemende bedrijven inderdaad nieuwe vrouwelijke collega's zijn aangenomen door meer aandacht aan vrouwen op de werkvloer te schenken. Met een praktische checklist wil ik dat in het kader van Internationale Vrouwendag graag delen, zodat we concrete stappen kunnen zetten op weg naar gendergelijkheid.

Lees het blog van Monique en bekijk de checklist
Monique van Haasteren

De magie van hightech

Rolmodellen zijn essentieel in de techniek. In deze serie geeft FME in samenwerking met Holland High Tech het podium aan inspirerende mensen in de hightechsector en horen we hun verhalen, ervaringen en inzichten. In deze aflevering vertelt Laura Kanepe van AWL-Techniek over de kracht van diversiteit, de magie van hightech en hoe nieuwsgierigheid je helpt in de wereld van techniek.

Bekijk de video
Thumbnail Holland High Tech video

Inclusieve werving en selectie bij Belden

FME-lidbedrijf Belden in Venlo is een goed voorbeeld van hoe je werving en selectie invoert binnen je organisatie. In deze video deelt Belden haar ervaringen met betrekking tot het inclusief maken van hun wervings- en selectieproces en welke voordelen het hen heeft opgeleverd.

Bekijk de video
Belden

Videoreeks vrouwen in de techsector

FME is samenwerkingspartner voor de uitrol van de Human Capital agenda van Holland High Tech. We maken deze videoreeks over diversiteit in de techsector in samenwerking met Holland High Tech. Rolmodellen zijn essentieel in de techniek. Daarom laten wij verschillende rolmodellen aan het woord. Met in deze eerste video Jacquelien Scherpen, hoogleraar bij Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk de video
Jacquelien Scherpen

Diverse teams presteren beter

Lees ons Interview met Helen Kardan (ASML), over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Kardan is boegbeeld voor de SER-charter diversiteit. "Iedereen doet ertoe, en dat wordt bij ons heel concreet bij de productie van onze lithografie machines. Dat kleinste schroefje en die ene unieke vaardigheid van onze medewerkers zijn cruciaal voor onze klanten om de kleinste chips ter wereld te maken." Kardan komt met tips en adviezen voor mkb-bedrijven om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie integraal onderdeel te laten zijn van jouw bedrijfsvoering.

Lees het interview met Helen Kardan (ASML)
Helen Kardan

Vrouwen positief over het werken in de sector

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Een dag met speciale aandacht voor alles wat vrouwen doen en verwezenlijken. In onze sector is het aandeel vrouwen in een technisch beroep momenteel slechts 14%. Zij blijken echter zeer enthousiast en heel positief over hun werk in de technologische industrie. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Meer vrouwen interesseren en behouden voor de Metalektro’, dat Berenschot in opdracht van de sociale partners in het najaar van 2022 binnen de sector heeft uitgevoerd.

Lees meer over het onderzoek
Monique van Haasteren

Limburgse vlaai en een Amerikaanse beursnotering

Bij het Hamilton Sundstrand Customer Support Center in Maastricht onderhouden en reviseren 125 mensen cruciale vliegtuigonderdelen uit de burgerluchtvaart. Recent ging deze Limburgse vestiging van een groot Amerikaans concern aan de slag met de bedrijfscultuur. Met alleen goede primaire arbeidsvoorwaarden trek je geen jong talent meer aan.

Lees meer over deze aanpak
Paul van den Brink Collins

FME tekent SER Charter Diversiteit

Vandaag heeft FME de Charter Diversiteit van de SER ondertekend. Met deze ondertekening gaat FME werk maken van een inclusieve bedrijfscultuur bij haar achterban. Het FME boegbeeld voor Diversiteit en Inclusie wordt Helen Kardan, Senior Manager Key Supplier Account en MT-lid bij FME-lidbedrijf ASML.

FME gaat diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie agenderen en aanjagen in de technologische maakindustrie. Dit door goede voorbeelden zichtbaar te maken en handelingsperspectief te bieden voor de FME-leden. Ook gaan wij leden enthousiasmeren om de SER Charter te ondertekenen

Lees meer over de SER Charter Diversiteit
SER Charter Diversiteit

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten