arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Met kleine stappen krijg je al meer vrouwen in de techniek

7 maart 2024
Monique van Haasteren

Meer vrouwen interesseren voor een vacature bij jouw bedrijf in de techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn. In een recent pilotproject van het Aanvalsplan Techniek heb ik mogen ervaren dat bij de deelnemende bedrijven inderdaad nieuwe vrouwelijke collega's zijn aangenomen door meer aandacht aan vrouwen op de werkvloer te schenken.

Blog door Monique van Haasteren, Projectmanager Arbeidsmarkt & Onderwijs

Met een praktische checklist wil ik dat in het kader van Internationale Vrouwendag graag delen, zodat we concrete stappen kunnen zetten op weg naar gendergelijkheid.

Eén wereld, duizend vrouwen

Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is ‘Eén wereld, duizend vrouwen’. Voor mij gaat het over hoe vrouwen met verschillende culturele achtergronden het verschil kunnen maken in de technologische industrie. En dat hebben we in de huidige krappe arbeidsmarktsituatie hard nodig. Op dit moment werkt slechts 16% van de vrouwen in de technische sectoren.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen op de werkvloer positief het verschil maken. Het fascinerende van dit project binnen het Aanvalsplan Techniek vind ik dat we dat nu ook in de praktijk zien. Zo vertelde een van de deelnemende bedrijven aan mij dat sinds zij meer vrouwen in technische functies hebben, er veel meer sociale samenhang is binnen de organisatie en de dienstverlening. Het bedrijf krijgt ook een veel hogere beoordeling van hun klanten.

Wat je bewust aandacht geeft, groeit

Tijdens deze pilot vertelde FME-lidbedrijf Sonion dat zij naar aanleiding van de sessie werving en selectie hun vacatureteksten en foto's hebben gescreend en aangepast. Ook zijn zij intern het gesprek aangegaan met de medewerkers voor input, bewustwording en het creëren van draagvlak. Al deze kleine stapjes hebben een positief effect gehad binnen hun organisatie, waarbij het bedrijf aangeeft dat je het invullen van vacatures met meer vrouwen al met een paar kleine zaken concreet kunt maken. Onze checklist heeft daarbij geholpen.

Wat je bewust aandacht geeft, groeit. Dat is de conclusie van de projectevaluatie van Techniek Inclusief. Zo is de kennis over het thema vrouwen in de techniek onder deelnemende bedrijven substantieel toegenomen. De deelnemers zijn zich bewust van de uitdagingen voor vrouwen binnen de sector en vinden dit na de laatste sessie zelf een groter probleem. Daarnaast hebben zij ingezien dat vooroordelen en ongelijkheid onbewust toch doorsijpelen in de organisatie. Om dat dit te keren is inzicht en gedragsverandering nodig.

Aanvalsplan Techniek in actie voor meer diversiteit op de werkvloer

Samen met de Aanvalsplan Techniekpartners (Metaalunie, Bouwend Nederland, Techniek NL, WENB en Bovag) ben ik ontzettend enthousiast dat deze aanpak echt werkt in de praktijk. Wil jij ook meer diversiteit op de werkvloer realiseren? Gezien het succes van deze pilot gaan we deze aanpak opschalen naar de regio’s. Waarbij er naast de doelgroep vrouwen breder wordt ingegaan op onderwerpen voor meer diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie op de werkvloer.

Wil jij volgende week al met kleine stappen positieve verandering in gang zetten op de werkvloer? Ga dan aan de slag met onze praktische vrouwen-checklist. Hierin is aandacht voor de basisbehoeften van vrouwen, de werving als ook het behoud van vrouwelijk talent voor onze sector.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten