arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

150 miljoen euro naar mobiliteitsindustrie

12 maart 2021
Mobiliteit

Een innovatieboost voor de Nederlandse mobiliteitssector. Het demissionair kabinet heeft vandaag aangekondigd om een bedrag van € 150 miljoen te investeren in de mobiliteitsindustrie. Eerder werd al bekend dat het demissionaire kabinet een R&D subsidieregeling wil ontwikkelen om duurzame projecten in de maritieme, automotive en luchtvaartsector te financieren.

Door de coronacrisis wordt de Nederlandse mobiliteitsindustrie geconfronteerd met omzetdalingen waardoor bezuinigd moet worden op R&D-investeringen. Maar juist investeringen in innovatie zullen Nederland doen herstellen van de crisis. Het overeind houden van R&D-investeringen is een noodzakelijk stap om de innovatiekracht van de Nederlandse maakindustrie te waarborgen. “Deze aangekondigde investering is een krachtig signaal naar het nieuwe kabinet om in het herstelbeleid rekening te houden met de ontwikkeling van nieuwe technologie. De inzet op innovatie is nodig om onze welvaart en welzijn op peil te houden”, zegt voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME, Ineke Dezentjé.

Investeren in R&D

“Het vandaag toegekende budget zorgt voor het behoud van de internationale concurrentiepositie van Nederlandse maakbedrijven in de automotive, maritieme en luchtvaartsector”, vult Marc Hendrikse van Topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) aan. “Investeren in R&D is de levensader voor bedrijven in deze sectoren. Dit is niet alleen goed nieuws voor bedrijven, maar ook voor de energietransitie. Hiermee kunnen we op korte termijn stappen zetten richting emissieloos rijden, vliegen en varen”.

Perspectief

Het vandaag aangekondigde bedrag van € 150 miljoen voor de R&D-subsidieregeling zorgt voor het broodnodige perspectief voor de mobiliteitssectoren. Dezentjé: “Duurzame mobiliteitsprojecten die door de coronacrisis op de langebaan zijn geschoven, kunnen nu alsnog worden uitgevoerd. Hiervan profiteert de gehele Nederlandse samenleving en de Nederlandse maakindustrie, van grootbedrijf tot de midden- en kleine industrie. Het is nu zaak om de regeling snel op te tuigen zodat de eerste projecten nog deze zomer kunnen starten”.

FME heeft zich samen met Topsector HTSM, RAI Automotive Industry NL, NMT, LRN en NAG ingezet voor extra financiering voor innovatie binnen de mobiliteitssector.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten