arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Aandacht vóór de operatie: Better In, Better Out

8 oktober 2019
BiBo

Care IQ is al enige tijd betrokken bij initiatieven om het transmurale zorgconcept 'Better In, Better Out' (BiBo™) breed uit te rollen. Als kwetsbare patiënten geopereerd moeten worden en hun conditie is onvoldoende op peil, dan hebben ze na de ingreep een grotere kans op complicaties en functieverlies. In een BiBo™ zorgpad wordt de conditie van de patiënt vóór de operatie naar een hoger plan gebracht, bijvoorbeeld door intensieve training thuis, afgestemd op de patiënt door een eerstelijns fysiotherapeut. Samen met vroege activering na de ingreep, leidt dit naast vroeger lichamelijk herstel tot eerdere hervatting van normaal functioneren.

In Nederland hebben meerdere ziekenhuizen al goede ervaringen met dergelijke vraaggestuurde, perioperatieve zorgtrajecten, waaronder Nij Smellinghe (Drachten) en het Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede). Eind oktober organiseerden MUMC+ en de Universiteit Maastricht een bijeenkomst om de transmurale opzet en het belang van BiBo™ te delen met regionale fysiotherapeuten. Maar liefst 57 van hen gaven na afloop met een handtekening hun steun voor de aanpak.

Health Deal

In opdracht van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) onderzoekt Care IQ de haalbaarheid van een zogenaamde Health Deal voor vraaggestuurde, perioperatieve zorg. Een Health Deal is een convenant, waarin de overheid gesprekken faciliteert die belemmeringen wegnemen voor het opschalen van zorginnovaties. Care IQ Founding Partner Joris van den Hurk zegt hierover: "Met de hulp van KNGF en een aantal koplopers hopen we de aanzet te kunnen geven voor een nationale Health Deal, die brede adoptie van het innovatieve BiBo™ concept versnelt."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten