arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

ABB-frequentieomvormers verlagen energieverbruik ProRail

16 november 2021
Trein

ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zorgen voor voor een hoge efficiëntie, lagere energieverbruik en dus ook kosten, minder milieu-impact en cost of ownership en verminderde downtime.

Apparatuur langs het gehele spoor

Het upgrade-project richt zich op verbetering van de voedingspunten van de stroomvoorziening van apparatuur die langs het spoor staat opgesteld. Daarbij kan worden gedacht aan seinen, slagbomen en besturingskasten, die verspreid langs het spoor staan. De upgrade garandeert een veilige en continue stroomvoorziening, zodat treinen veilig kunnen blijven rijden en treinreizigers veilig zijn. De UPS’en worden gesynchroniseerd via GPS en worden aangesloten op het ProRail-netwerk voor online-monitoring en proactief spooronderhoud, zodat kostbare downtime tot een minimum wordt beperkt. De levering van de UPS wordt gefaseerd vanaf eind 2022/begin 2023 uitgevoerd. 

De UPS-systemen, inclusief frequentieomvormers worden speciaal voor ProRail ontwikkeld op de R&D-afdeling van ABB in Quartino (Zwitserland). De basis hiervoor vormt ABB’s decentrale parallelle architectuur.

Frequentieomvormers

Elektromotoren verbruiken veel energie. Een frequentieomvormer regelt de frequentie en het toerental van een elektromotor. Verlaging van het toerental heeft bij vrijwel alle veelvoorkomende toepassingen een vermindering van het energieverbruik tot gevolg. In veel toepassingen kunnen frequentieomvormers het energieverbruik daardoor met 30% tot 50% verminderen. In extreme gevallen zelfs met 90%!

Frequentieomvormer

Betrouwbaarheid

De vervanging van de frequentieomvormers mag geen invloed hebben op de operationele gang van zaken bij ProRail en mag bovendien niet conflicteren met de bestaande railinfra-voorzieningen, waaronder de treinbeveiliging. Dankzij de architectuur is iedere UPS-module praktisch een op zichzelf staande UPS, met alle essentiële functionele eenheden die nodig zijn voor een onafhankelijke werking. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het systeem, aangezien er sprake is van inherente redundantie tussen de UPS-modules op alle functionele niveaus.

De gekozen modulaire systemen zijn zo ontwikkeld dat onderdelen kunnen worden vervangen zonder dat het systeem hoeft te worden stilgelegd en dat de continuïteit te allen tijde is gewaarborgd.

"De door ABB aangeboden oplossing kwam als kwalitatief beste en meest kostenefficiënte uit de bus."

Bart-Jan de Beer, tendermanager bij ProRail, zegt: "Bij dit project is rekening gehouden met een aantal kwalitatieve criteria. Het was belangrijk dat de oplossing energieverliezen verminderde, de stabiliteit van de synchronisatie garandeerde en het geluidsniveau minimaliseerde. De door ABB aangeboden oplossing kwam als kwalitatief beste en meest kostenefficiënte uit de bus."

Duurzaamheidsvoordelen

Over het project vertelt Arie Arendonk, Senior Account Manager van ABB: "De beslissing om de technologie van ABB te gebruiken was deels gebaseerd op het feit dat deze de economisch meest haalbare oplossing bood. ABB heeft ook jarenlange kennis en ervaring op het gebied van spoorwegtoepassingen. Onze marktleidende oplossingen staan daarbij garant voor een toekomstbestendige stroomvoorziening langs het spoor met een verbeterde total cost of ownership, minder stilstand en duurzaamheidsvoordelen met minder lawaai. ProRail kan zo optimaal gebruikmaken van deze voordelen." 

Met geavanceerde features, zoals de transformatorloze IGBTs met drielaags topologie, bereiken de DPA 250 S4 UPS-systemen een zeer hoge energie-efficiëntie. Deze hoge efficiëntie zorgt voor lagere operationele kosten en een minimale impact op het milieu. De DPA 250 S4 is speciaal ontwikkeld voor kritische omgevingen met een hoge computerdichtheid, zoals spoorwegsignaleringstoepassingen.

Bron: InstallatieProfs.nl

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten