arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Actieve verwarming houdt de operatiepatiënt op temperatuur 

6 april 2022
3M Warmtedeken

Het is zaak hypothermie als gevolg van een operatie te voorkomen, omdat dit tot problemen kan leiden die de patiënt schade en de zorgkosten doen toenemen. Actieve verwarming van de patiënt door middel van het forced-air warming systeem van 3M voorkomt deze problemen. 

Dalen lichaamstemperatuur

Tijdens het perioperatieve proces is het belangrijk dat de lichaamstemperatuur van de patiënt op peil blijft. Onderzoek heeft aangetoond dat de kerntemperatuur van het lichaam tijdens het eerste uur na de inleiding van algehele anesthesie met gemiddeld 1,6 graden kan dalen, ongeacht de conditie en leeftijd van de patiënt. Als hypothermie optreedt, kan dit grote gevolgen hebben. Het geeft een grotere kans op het ontstaan van postoperatieve wondinfecties. Dit kan leiden tot een langer ziekenhuisverblijf en in het ultieme geval tot overlijden van de patiënt. Het National Institute for Health and Care Excellende (NICE) adviseert daarom patiënten actief te verwarmen. 

Voorkomen van hypothermie

3M biedt een systeem voor forced-air warming (FAW) dat de problemen van hypothermie effectief voorkomt door de patiënt actief te verwarmen. Het systeem is preoperatief te gebruiken op de afdeling of de spoedeisende hulp, waarna de verwarming van de patiënt gedurende de gehele perioperatieve fase kan worden voortgezet.

"Bovendien leidt het tot een kostenbesparing, omdat postoperatieve wondinfecties en andere complicaties worden voorkomen." 

De patiënt slechts tien tot twintig minuten voorafgaand aan de algehele anesthesie voorverwarmen, draagt al effectief bij aan het op peil houden van de totale warmte-inhoud van het lichaam van de patiënt, zodat perioperatief het probleem van hypothermie gericht kan worden voorkomen.  

Warmtedeken

Anesthesiemedewerker Paul de Bruin (Amsterdam UMC) legt uit: “Het systeem werkt met behulp van een warmtedeken van zacht non-woven. Goed plooibaar dus, ook bij de moeilijke posities waarin de patiënt op de OK soms wordt geplaatst om de operateur goede toegang tot het operatiegebied te geven. De warmtedeken blaast zich op met warme lucht en wordt dan een ‘matras’. De warmte verlaat de warmtedeken aan de huidzijde via kleine gaatjes die in direct contact staan met de huid van de patiënt. We gebruiken het systeem voor operaties die langer dan een uur duren. Andere systemen met hetzelfde doel hebben als nadeel dat ze niet optimaal werken. Bijvoorbeeld omdat ze werken op basis van conductieve verwarming.”  

"Toepassing van FAW draagt bij aan de kwaliteit van zorg en het comfort voor de patiënt."

Toepassing van FAW draagt bij aan de kwaliteit van zorg en het comfort voor de patiënt. Bovendien maakt het de zorg efficiënter, omdat het een betere doorstroming van patiënten na een operatie mogelijk maakt. Dit betekent een productieverhoging. Bovendien leidt het tot een kostenbesparing, omdat postoperatieve wondinfecties en andere complicaties worden voorkomen.  

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten