arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Alarmen snel en betrouwbaar bij de juiste zorgverlener

11 april 2022
CLB

Als vitale functies van een patiënt door een grens gaan, moet daar direct op worden gereageerd. Het Medisch Oproepsysteem van de CLB Groep maakt dit mogelijk zonder dat de betreffende zorgverleners continu in de directe omgeving van de patiënt of in een centraalpost hoeven zijn.

"Het systeem alarmeert automatisch als een patiënt door een grens gaat, zodat je direct weet dat je moet handelen."

Rond het bed van de patiënt komen steeds meer medische apparaten te staan om diens vitale functies te bewaken. De zorgverleners zijn echter niet permanent aanwezig in de nabijheid van de patiënt, zodat het voor hen onmogelijk is alle alarmen te zien en te horen. Ziekenhuizen hebben daarom behoefte aan een zorgoplossing die alarmen van medische apparaten, inclusief vitale waarden, tijdig en betrouwbaar onder de aandacht van de juiste zorgverlener brengen.

Vrij over de afdeling bewegen

De CLB Groep komt aan deze behoefte tegemoet met het Medisch Oproepsysteem. Met dit systeem worden alarmen snel en betrouwbaar bij de juiste zorgverlener afgeleverd. Zorgverleners kunnen zich hiermee vrij over de afdeling bewegen om hun werk te doen, zonder bang te hoeven zijn een alarm te missen.  

Apparaten van verschillende fabrikanten gekoppeld

In het systeem kunnen alarmen van diverse medische apparaten van verschillende fabrikanten worden aangekoppeld. Is de verantwoordelijke zorgverlener niet beschikbaar, dan wordt het alarm volgens een instelbaar escalatiepad doorgezet naar een collega of uiteindelijk een groep, zodat geen alarm wordt gemist. Daarnaast wordt de zorgverlener direct geïnformeerd wanneer geen alarmen meer ontvangen kunnen worden.

"Tot die tijd kun je gewoon bezig zijn met de reguliere patiëntenzorg. Dit bespaart veel tijd en maakt de zorg efficiënter en effectiever."

Maurice Janssen, klinisch Fysicus van het Zuyderland Medisch Centrum, vertelt: “We hebben het Medisch Oproepsysteem van CLB in ons ziekenhuis geïntroduceerd na de fusie van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen, met als directe aanleiding de patiënten op eenpersoonskamers. Het controleren van hun vitale waarden kan via een centraalpost, maar dat betekent dat daar voortdurend hooggekwalificeerd personeel aanwezig moet zijn. Met dit Medisch Oproepsysteem is er een koppeling tussen de medische apparaten rondom de patiënt en de smartphone die de gekwalificeerde medewerkers bij zich dragen."

Tijdsbesparing

"Het systeem alarmeert automatisch als een patiënt door een grens gaat, zodat je direct weet dat je moet handelen. Tot die tijd kun je gewoon bezig zijn met de reguliere patiëntenzorg. Dit bespaart veel tijd en maakt de zorg efficiënter en effectiever. Ook biedt de rust van een eenpersoonskamer grote voordelen voor het herstel en de zelfredzaamheid van patiënten: een echte win-win die dankzij het Medisch Oproepsysteem gefaciliteerd kan worden. Moet je een oproep weigeren, bijvoorbeeld omdat je bezig bent met het verzorgen van een patiënt, dan geeft het systeem die door aan een collega. Moet die eveneens weigeren, dan gaat de oproep naar de hele groep en is verzekerd dat direct iemand naar de patiënt gaat.”

Betrouwbaar

Een autonoom onderdeel van het oproepsysteem bewaakt de verbindingen met de aangesloten medische apparaten en de tijdige distributie van de bijbehorende alarmen. Als de betrouwbaarheid van het systeem of een deel daarvan, om wat voor reden dan ook, in het geding is, ontvangt het ziekenhuis onmiddellijk een duidelijk melding. Dit voorkomt schijnveiligheid.

Een systeem dat de alarmen van de medische apparaten distribueert, dient te voldoen aan de Richtlijn voor Medische Hulpmiddelen. Het medisch oproepsysteem van CLB voldoet aan deze richtlijn en is, net als de gekoppelde apparaten, een klasse IIb medisch hulpmiddel.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten