arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Barrières voor zorginnovaties wegnemen

14 maart 2024
Rondetafel FME en Conny Helder (VWS)

Vandaag spraken enkele FME-leden met de minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de toepassing van technologie in de zorg. FME ziet dat technologie een bijdrage kan leveren om de arbeidsmarkttekorten in de zorg op te lossen. Maar we zien ook dat bij het implementeren en opschalen van arbeidsbesparende technologie nog uitdagingen liggen.

De FME-leden SARA Robotics, Wolk, KPN en Care IQ zaten met minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan tafel. De ondernemers kregen de kans om hun problemen die ze ervaren bij het implementeren van arbeidsbesparende technologie voor te leggen aan het ministerie van VWS.

Rol technologie

Minister Conny Helder ziet in dat technologie een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de arbeidstekorten in de zorg: "Technologie is in de zorg essentieel om er voor te zorgen dat we de juiste hulp kunnen blijven bieden. We moeten goed kijken hoe we initiatieven stimuleren, om er zo voor te zorgen dat we de enorme tekorten op de arbeidsmarkt kunnen opvangen."

Theo Henrar kijkt positief terug op deze rondetafeldiscussie met Conny Helder, enkele FME-leden en ambtenaren van VWS: "Het is goed dat het ministerie tijd neemt om te luisteren naar wat het innovatieve bedrijfsleven te bieden heeft, en de rol die technologie kan spelen om bij te dragen aan het oplossen van arbeidsmarkttekorten in de zorg. Minister Helder heeft daar ook al veel goede stappen in gezet. Nu is het zaak dat we werken aan een systeemverandering die het implementeren en opschalen van technologie in de zorg bevordert. Daar moeten álle betrokken partijen in de zorg hun schouders onder zetten."

Het werd vandaag duidelijk dat er genoeg gesprekstof om op verder te bouwen is en dat er potentieel is om met technologie de arbeidstekorten in de zorg terug te dringen. Het ministerie VWS en de sector hebben dezelfde ambitie: zorgverleners werk uit handen nemen zodat er uiteindelijk méér handen aan het bed komen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten