arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Beddenfabrikant Auping gaat mondkapjes produceren

9 april 2020
Mondmasker naaien

De Nederlandse bedden- en matrassenproducent Koninklijke Auping heeft samen met Panton, ontwerpbureau voor de zorg, opdracht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om hoogwaardige mondkapjes voor de zorg te gaan produceren. Het gaat in eerste instantie om 4 miljoen stuks.

Mond-neusmasker 

Auping en Panton hebben een mond-neusmasker ontworpen om zorgprofessionals, die in aanraking komen met coronapatiënten, te beschermen. Het ontwerp is getest door een erkend testinstituut en heeft het FFP2 testcertificaat behaald. In de aankomende weken wordt de productie bij Auping zo snel mogelijk opgestart, zodat nog deze maand aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de eerste series kunnen worden geleverd. 

Gedrevenheid

Toen de berichten over het dreigende tekort aan de voor corona-kritische handelingen op de intensive care noodzakelijke FFP2-maskers in het nieuws kwamen, heeft Panton een samenwerking gestart met als doel hoogwaardige mond-neusmaskers te ontwikkelen. De samenwerking tussen Auping en Panton uit Deventer met erkende landelijke experts op het gebied van medische technologie en leveranciers van beschermende materialen, heeft geleid tot de ontwikkeling van dit specifieke Covid-19 masker. Bij geen van deze partners spelen commerciële belangen een rol, alleen een enorme gedrevenheid om zorgprofessionals te helpen.

"We hebben de kennis en kunde om gecertificeerde en hoogwaardige maskers te maken."

"We hebben de kennis en kunde om gecertificeerde en hoogwaardige maskers te maken, maar we hebben een speciale machine nodig om de productielijn op te zetten", zegt topman Jan-Joost Bosman tegen de NOS. "We hebben een machine op het oog die we ook later kunnen gebruiken als we ons weer volledig op het maken van matrassen focussen." Bosman zegt niet te willen verdienen op de mondkapjes. "We maken alle kosten inzichtelijk voor de overheid. Winst is niet aan de orde", verduidelijkt hij. De directeur zegt dat zijn bedrijf ook gedeeltelijk stil is gevallen door de crisis. "Met de productie van de kapjes, kunnen we onze medewerkers aan het werk zetten en komen we door deze tijd heen."

De ontwerpers van Panton staan al jaren bekend om hun creativiteit en expertise in de ontwikkeling van medische producten. Familiebedrijf Auping staat bekend om hun sociaal ondernemerschap en kwalitatieve bedden en matrassen. Reeds in 1888 begon Johannes Auping met de productie van goed ventilerende spiraalbodems voor ziekenhuisbedden. Sindsdien werkt Auping ruim 130 jaar aan de beste manieren om uit te rusten. 

Meer informatie

Zorginstellingen die behoefte hebben aan dit corona mond-neusmasker kunnen zich melden bij het LCH. Op auping.nl/mondkapjes is meer informatie te vinden over dit corona mond-neusmasker en over de betrokken partners.

Naaien

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten