arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

BeddingCleaner zorgt voor grote hygiëne voor koeien in vrijloopstal

20 januari 2021
BeddingCleaner

Hanskamp AgroTech uit Doetinchem heeft een machine ontwikkeld waarmee op een eenvoudige manier vaste mest van de bodem van een vrijloopstal kan worden opgepakt. Deze machine maakt het mogelijk om koeien hygiënisch te huisvesten in een vrijloopstal zonder drijfmest.

Door de koeienvlaaien uit de bedding van de VrijLevenStal te halen met de BeddingCleaner, krijg je zeer geconcentreerde vaste mest. Uitstekend inzetbaar op het land voor een organisch rijke bodem.

Positieve bijdrage aan het stikstofprobleem

Volgens Directeur Henk Hanskamp van Hanskamp Agrotech kan de BeddingCleaner zeker een positieve bijdrage leveren aan het stikstofprobleem. “Stikstof ontstaat doordat urine en mest bij elkaar komen”, legt Hanskamp uit.

“Een koe plast en poept nooit tegelijk, dus de urine trekt gelijk de bodem in. De mest blijft bovenop de bedding liggen, maar die wordt elke dag weggehaald. Doordat de urine en mest op deze manier weinig contact maken met elkaar reduceren we het stikstofprobleem.

VrijLevenStal

Een VrijLevenStal is een stal zonder beton, staal en roosters maar mét een fijne ligbedding, zodat een optimaal leefklimaat ontstaat voor de koe. De VrijLevenStal in combinatie met de juiste bedding resulteert in hoogwaardige organische meststoffen en daarmee een betere bodem. Organische stof is belangrijk voor de bodem, een goede organische stofvoorziening is essentieel voor een goede gewasopbrengst. "Belangrijkste voordeel van deze VrijLevenStal vind ik de diergezondheid en minder ammoniakemissie", aldus Hanskamp.Hans

Gepaneerde kroketjes

Hanskamp legt zijn innovatie uit. “Wij kwamen tot de ontdekking dat we met de BeddingCleaner die koeienvlaaien konden paneren en oppakken. De toplaag van de bedding gaat op een zeefband, waarna de mest met strooisel wordt omhuld, waardoor het een soort kroketjes worden." Die kroketjes kunnen niet door de zeefband vallen, maar het strooisel zelf wel. De overgebleven mest valt in een bak aan de achterkant van de machine. Deze kan daarna als vaste mest op het land worden gebracht.

"Belangrijkste voordeel van deze VrijLevenStal vind ik de diergezondheid en minder ammoniakemissie."

De BeddingCleaner

Deze machine is essentieel binnen het VrijLevenStal concept en haalt de dagverse koeienvlaaien uit de bedding. De werking van de BeddingCleaner gaat als volgt, de machine rijdt over de bedding heen en raapt met een zeefband de koeienvlaaien op uit de bedding. De koeienvlaaien worden op de zeefband gezeefd en komen in de opvangbak van de machine terecht.

Lees meer over het FME-project 'Toekomstbestendige Stallen'

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten