arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Berg Hortimotive wil de ‘ASML van de tuinbouw sector’ worden

22 april 2021
Berg Hortomotive

"Berg Hortimotive haalt Eindhoven naar het westen toe en brengt hightech de kas in”, zegt Marco van der Velden, CEO van het bedrijf in een gesprek met FME. “De tuinbouwsector is misschien wel moeilijker dan de semi-conductor industrie. Een tomaat, paprika of komkommer groeit alle kanten op en dat is niet te beïnvloeden, noch te voorspellen”, zegt hij met een knipoog.

Wij spraken met Berg Hortimotive in De Lier, een bedrijf dat zich recentelijk bij FME aansloot. Vanwege het grote exportaandeel in de glastuinbouw, waarvoor het bedrijf zorgt voor alle logistieke oplossingen, zochten zij vooral steun op internationalisering en vonden daarvoor naar tevredenheid gehoor bij FME.

Slimme technologische oplossingen

Berg Hortimotive focust zich op slimme logistieke oplossingen in hightech kassen en maakt sinds drie jaar deel uit van de Royal Brinkman Groep. Samen leveren ze alle middelen die de teler nodig heeft, van technische machines en installaties tot haken en touw om gewassen aan te laten groeien. In 135 jaar is de Royal Brinkman Groep uitgegroeid tot een wereldwijde specialist in de professionele tuinbouw.

Van der Velden ziet drie grote mondiale trends waar de glastuinbouwindustrie zich op moet focussen. “In 2050 zijn we met bijna 10 miljard mensen op de wereld. Daarnaast is er door bouw minder grond beschikbaar om op te telen en de beschikbaarheid van water neemt steeds verder af.” Dat vraagt om slimme technologische oplossingen. Bovendien vraagt de consument steeds meer om duurzaamheid en wil daarom vaker weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Dat alles vergt ook dataverzameling en analyse.  

Oogstprognose

Een innovatief hoogstandje van Berg’s dochteronderneming Horitkey is de ‘Plantalyzer’, een robot die de oogst van tomaten kan voorspellen. De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. Speciale software identificeert en classificeert de trossen en vruchten op rijpheid. De data gaan vervolgens naar LetsGrow.com, waar in combinatie met andere gewas- en klimaatdata een voortschrijdende oogstprognose wordt samengesteld voor de eerstkomende vier weken.

Daarnaast heeft Berg Hortimotive met een aantal partners recentelijk het bedrijf Hortilogics opgericht, dat wereldwijd glastuinbouwbedrijven ontzorgt door een geïntegreerd systeem van geautomatiseerde, data-gestuurde interne logistiek van oogst tot verpakt product te leveren. Het bedrijf draagt hiermee bij aan een duurzame benadering  van de wereldwijde beschikbaarheid van voedsel.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten