arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Bionische robotarm met octopusgrijper

10 april 2017
Festo bionische robotarm

Mechatronicabedrijf Festo ontwikkelde een robotarm die werkt als de slurf van een olifant en grijpt als een inktvis.

De bionische robotarm bestaat uit een flexibele polyamide balgenstructuur die met luchtdruk wordt bediend. De arm is opgebouwd uit verschillende componenten waarin de luchtdruk afzonderlijk kan worden geregeld. Dankzij de balgen is de robotarm net zo flexibel als de slurf van een olifant. Recent werkte Festo mee aan een lesprogramma voor kinderen van 10-14 jaar, om ze kennis te laten maken met de wereld van technologie.

Met de bionische arm wil Festo twee doelen bereiken: grotere flexibiliteit en samenwerking met mensen.

  1. De octopusgrip zorgt ervoor dat de robotarm de meest uiteenlopende voorwerpen kan vastpakken, anders dan traditionele robots die meestal zijn uitgerust met één soort grijper voor één bepaald product.
  2. De bionische arm reageert direct op aanraking door terug te wijken. Zodoende kan een mens prima met de arm samenwerken, zonder het risico op een harde botsing.

Festo haalt veel inspiratie uit de natuur bij het ontwikkelen van robots. Dat is een thema dat natuurlijk enorm tot de verbeelding spreekt. Daarom heeft Festo ook meegewerkt aan de Make Tech Yours Digi-Doener lessen, om kinderen kennis te laten maken met de wereld van technologie.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten