arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Damen voltooit herbouw onderzoeksschip OceanXplorer

2 november 2020
Damen

Damen Shiprepair Rotterdam heeft de uitgebreide verbouwing afgerond van het onderzoeksschip OceanXplorer. Na voltooiing van het project is OceanXplorer volgens Damen "het meest geavanceerde verkennings- en onderzoeksschip ter wereld".

Uitgerust met een reeks sonar-arrays, bemande onderzeeërs, een ROV en AUV, kan OceanXplorer de diepten van de oceanen verkennen en in kaart brengen. Het schip kan levende monsters verzamelen en aan boord brengen, waar ze door wetenschappers in laboratoria kunnen worden geanalyseerd, onder meer de mogelijkheid om DNA-sequencing uit te voeren.

De onderzoeksfaciliteiten van OceanXplorer worden gecombineerd met film- en mediastudio's van Hollywood-kwaliteit - ontwikkeld in samenwerking met Oscar-winnaar James Cameron. Hiermee kunnen de onderzoeksresultaten live worden gestreamd naar een publiek over de hele wereld op het exacte moment van ontdekking.

Complete herbouw

Damen was hoofdaannemer in dit complexe en uitdagende project en verrichte een uitgebreide reeks werkzaamheden waarbij verschillende disciplines uit de hele Damen Shipyards Group samenkwamen, waaronder offshore- en survey-nieuwbouw, reparatie & conversie en jachtbouw.

Het project vereiste dat Damen het schip - een voormalig offshore onderzoeksschip - vanaf het hoofddek naar boven moest herbouwen door de bestaande accommodatie te strippen en een compleet nieuwe en veel grotere accommodatie toe te voegen om de nieuwe laboratoria, werkplaatsen en onderzeese hangar te huisvesten. Ook werd een volledig geïntegreerde heli-hangar aan de bovenbouw toegevoegd, evenals uitbreidingen aan beide zijden om nieuwe hutten boven de (verhoogde) volle breedte van het schip onder te brengen.

Daarnaast omvatte het werk het toezicht op de volledige integratie van alle scheepssystemen, inclusief gespecialiseerde hydrografische en laboratoriumsystemen en een innovatieve IT-infrastructuur om de combinatie van ultramoderne onderzoeksfaciliteiten met de Hollywood-standaard film- en mediastudio's aan boord te vergemakkelijken. 

Samenwerking met OceanX

Damen werkte samen met de gespecialiseerde teams van OceanX, maar had zelf de verantwoordelijkheid voor de vernieuwing van interieur en exterieur van het schip. Het schip combineert de modernste onderzoeksfaciliteiten - verzorgd door de scheepsarchitecten van Skipsteknisk - en eersteklas interieuraccommodaties, ontworpen door Christina Fallah. Voor het exterieur en het aanvullende interieurontwerp tekende Steve Gresham.

Het project vereiste ook dat Damen een aantal dokwerkzaamheden uitvoerde, waaronder het verwijderen en renoveren van azipull- en boegschroeven, het stralen en coaten van de tanks en een volledige revisie van de accommodatie voor de bemanning.

Uitdagend project

"Met onze toewijding aan maritieme duurzaamheid zijn we verheugd dat we een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de OceanXplorer", zegt Tjarco Ekkelkamp, ​​projectdirecteur van dit project bij Damen.  “Dit is een uitdagend project geweest, met een resultaat waar we erg trots op zijn. Enerzijds toont dit de uitgebreide expertise van Damen Shipyards Group aan - zowel voor nieuwbouw als voor reparatie- en conversiemogelijkheden van commerciële schepen tot superjachten. Aan de andere kant is dit een vaartuig dat de menselijke betrokkenheid, het begrip en uiteindelijk het behoud van onze oceanen zal vergroten."

Bron: Technisch Weekblad

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten