arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Demcon verhoogt productie apparaten voor beademing

20 maart 2020
Demcon

Demcon verdrievoudigt de productie van beademingsmodules in Enschede. Beademingsapparatuur is van levensbelang voor behandeling van coronaviruspatiënten.

De modules die Demcon bouwt vormen het hart van beademingsmachines van tal van bekende merken. Het gaat om de blower, die het hart van het beademingsapparaat vormt.

De beademingsmodules van Demcon macawi respiratory systems redden levens nu het coronavirus wereldwijd om zich heen slaat. Niet eerder was de behoefte naar beademingssystemen zo groot. "We zijn dankbaar dat we een directe bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van duizenden coronapatiënten met ademhalingsproblemen, doordat wij in deze behoefte kunnen voorzien", alus Demcon.

Demcon bouwt nu tussen de 3.000 en 4.000 beademingsmodules per jaar. "Maar we moeten snel richting 10.000", zegt Demcon-directeur Dennis Schipper. "De vraag is enorm gestegen, wij kunnen wel het tienvoudige verkopen. We doen de assemblage nu met 10 man, dat worden er een kleine 30 door intern te schuiven met medewerkers."

"We zetten alle zeilen bij om in deze situatie in de vraag te kunnen blijven voorzien."

"We zetten alle zeilen bij om in deze situatie in de vraag te kunnen blijven voorzien. De vraag is inmiddels zo groot, dat we op het moment een tweede productielijn bij Demcon production aan het inrichten zijn om de productie te vergroten. Zo is de inzet en toewijding van onze medewerkers van grote waarde en hebben we intensief contact met onze toeleveranciers over de levering van hun componenten. Met z’n allen gaan we tot het uiterste om zo snel mogelijk de apparatuur aan ziekenhuizen te kunnen leveren.

"De hele keten zal creatief moeten zijn om toch tot oplossingen te komen."

Afhankelijk van toeleveranciers

Demcon-Macawi denkt een paar weken nodig te hebben om grotere aantallen te kunnen produceren. "Als onze toeleveranciers tenminste ook in staat zijn om de componenten op tijd aan te leveren", verduidelijkt Schipper in Turbatia. Daar is het bedrijf nu over in gesprek. "Je loopt altijd het risico dat onderdelen ergens op een schip of in een haven liggen en niet getransporteerd kunnen worden. De hele keten zal creatief moeten zijn om toch tot oplossingen te komen." De meeste onderdelen komen volgens Schipper bij bedrijven uit Europa en de VS vandaan. Een compleet beademingsapparaat kost tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Macawi werd vijf jaar geleden overgenomen door Demcon. Het bedrijf zat in Best en was opgezet door voormalige werknemers van de Duitse fabrikant Dräger, die de fabriek in de Brabantse gemeente op slot deed. 

"Die mannen zijn toen voor zichzelf begonnen en hebben na twee jaar onderdak gevonden bij ons", aldus Schipper in Turbantia. "De productie doen we nu in ons nieuwe Demcon Technology Center in Enschede en onderzoek en ontwikkeling is verdeeld over hier en Best."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten