arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Demonstratie elektrische autonome oplossing voor busdepot

14 november 2019
Bus

Voor het eerst toont Volvo Bus het aanzienlijke potentieel van autonome bussen in het depot. De live-demonstratie, een van 's werelds eerste voor een elektrische en autonome bus van 12 meter in een bus depot, is een belangrijke mijlpaal in de autonome reis van Volvo Bus naar veiliger, schoner en efficiënter openbaar vervoer.

De demonstratie, gehouden samen met busmaatschappij Keolis, vond plaats in het busdepot van Keolis net buiten Göteborg, Zweden. Tijdens de demonstratie reed de volledig elektrische autonome bus met succes tussen de parkeerhaven en verschillende werkstations, inclusief schoonmaken, onderhoud en elektrisch opladen, voordat hij zichzelf in de juiste baai parkeerde - allemaal terwijl het passagiers vervoerde.

Nieuwe voordelen

"Dit is een zeer belangrijke stap in onze autonome reis, aangezien we nu met succes de commerciële voordelen hebben aangetoond die een autonome oplossing kan bieden in een busdepot", zegt Håkan Agnevall, president van Volvo Bus. "Autonome bussen in depots bieden nieuwe voordelen, zoals efficiëntere verkeersstromen, hogere productiviteit, minder schade en verbeterde veiligheid. De oplaadinterface OppChargeTM is bij uitstek geschikt voor autonoom opladen, waardoor het niet langer nodig is om stroomkabels op de bus in het depot aan te sluiten."

"De nieuwe mobiliteitstechnologie komt binnen 5 tot 10 jaar vaker voor. Door de nieuwe technologie in het depotbedrijf te integreren en te ontwikkelen, wordt niet alleen de ontwikkeling versneld, maar worden ook onze prestaties verbeterd, zodat onze passagiers de komende jaren profiteren", aldus Jan Kilström, CEO van Keolis in Zweden.

Kansen voor de toekomst

ABB, die ook deelnam aan de demonstratie, ziet kansen voor de toekomst. "ABB zet zich volledig in voor een toekomst zonder uitstoot en duurzaam openbaar vervoer is hier een essentieel onderdeel van. We hebben de producten en oplossingen om elektriciteit op een veilige, slimme en duurzame manier te leveren vanaf de productie tot het punt van consumptie. De krachtige elektrische busladers van ABB met geautomatiseerde dakverbinding maken efficiënt opladen van autonome bussen mogelijk en we kijken uit naar de toekomst van deze transportinnovatie samen met Volvo Bus", zegt Mats Peterson, Local Business Manager voor ABB Electrification in Zweden.

Foto: Volvo Bus Nederland

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten