arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Eerste 100 beademingsapparaten uit de VS aangekomen

29 maart 2020
Philips

Philips maakte zaterdag 28 maart bekend dat het snel beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen gaat leveren aan de Nederlandse overheid. Deze medische apparaten zijn van vitaal belang bij de zorg voor patiënten met COVID-19. De belangrijke order en levering van 1.000 beademingsapparaten en 1.000 patiëntbewakingssystemen is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De eerste levering van beademingsapparaten uit de Verenigde Staten is zaterdag 28 maart afgeleverd. De dag ervoor werden ook al de eerste patiëntbewakingssystemen vanuit Duitsland geleverd. Het gezondheidstechnologiebedrijf gaat de gehele order de komende weken en maanden uitleveren.

"Dank aan allen die daar aan meewerken, binnen en buiten Philips. Dit lukt alleen door ongekende samenwerking van alle betrokken partijen."

De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van VWS over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de Intensive Care (IC) verder worden verhoogd.

IC-capaciteit zoveel mogelijk vergroten

"Het kabinet zet alles op alles om de IC-capaciteit met beademingsapparatuur zoveel mogelijk te vergroten. Daarom is deze levering van beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen ontzettend belangrijk. Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen. Deze andere bestellingen zijn al geplaatst”, aldus Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg. 

"Het kabinet zet alles op alles om de IC-capaciteit met beademingsapparatuur zoveel mogelijk te vergroten."

Productiecapaciteit beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen verhoogd

"We werken nauw samen met het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat we alle beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen de komende weken en maanden kunnen leveren. Onze collega’s in de VS en Duitsland werken rond de klok om de productie van beademingsapparatuur en patiëntbewakingssystemen snel te verhogen”, licht Henk Valk, CEO van Philips Benelux, toe.  "Het is mooi, maar ook noodzakelijk, dat dit nu de eerste resultaten direct oplevert. Dank aan allen die daar aan meewerken, binnen en buiten Philips. Dit lukt alleen door ongekende samenwerking van alle betrokken partijen", aldus Hans de Jong, president Philips Nederland. Beluister ook het interview met Hans de Jong op Rado1.

"Parallel hieraan werkt ons team met Nederlandse ziekenhuizen samen om het aantal bedden op de Intensive Care te vergroten. Tot nu toe hebben we al ruim 150 normale ziekhuisbedden omgebouwd tot bedden met patiëntbewakingssystemen en deze aan de IC-afdeling van diverse ziekenhuizen toegevoegd. Ook daar blijven we mee doorgaan."

Enorme klus

"Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen. We zijn Philips zeer erkentelijk voor de belangrijke bijdrage die zij leveren om dit voor Nederland voor elkaar te boksen. Wij werken nauw samen en proberen zo het verschil te maken voor veel coronapatiënten", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het  Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en CEO van Erasmus Medisch Centrum. 

"Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen." 

"Het opschalen van de productie, de snelle levering, én het trainen van de IC-verpleegkundigen om de apparatuur te bedienen is een enorme klus. Het is noodzakelijk, want we hebben nú de hulp voor patiënten nodig. Mooi dat dit lukt."

Philips

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten