arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME tevreden over ophoging subsidie duurzame energie

4 maart 2020

FME is zeer tevreden over het besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat om het budget van de SDE+-subsidie voor de aankomende voorjaarsronde met 2 miljard te verhogen.

Het besluit komt na het eerder pleidooi voor meer middelen vanuit FME, gesteund door NVDE, Holland Solar, Greenpeace, Urgenda, Natuur & Milieu, gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Energie Samen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, MVO-Nederland en Techniek Nederland. 

Subsidiegeld ontoereikend

Veel fracties in de Kamer ondersteunden dit pleidooi in het Kamerdebat van 12 februari. In het najaar zijn duizenden duurzame energieprojecten afgewezen omdat het subsidiegeld ontoereikend was. De afgewezen projecten betreffen met name over zon-op-dak-projecten, projecten met groot draagvlak die snel gerealiseerd zouden kunnen worden. Tegelijkertijd dreigt Nederland de doelen van dit jaar voor 14% duurzame energie (EU-doel) en 25% CO2-reductie (Urgenda doel) niet te halen.

Doelen realiseren

Met het extra geld kan een flinke slag worden gemaakt om deze doelen spoedig na 2020 toch te realiseren. De voorjaarsronde start al op 17 maart. De verwachting is dat deze extra middelen vooral ten gunste komen voor zon-op-dak-projecten. Initiatiefnemers van eerder afgewezen projecten kunnen opnieuw indienen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten