arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hoe kan bestralen nog doelgerichter en minder belastend?

5 mei 2020
MR-Linac

Nucletron (onderdeel van Elekta) ontwikkelde daarvoor een nieuw soort scanner waarmee Radboudumc binnenkort een innovatieve behandeling biedt voor radiotherapie.

Minder zwaar voor de patiënt

De MR-Linac (Magnetic Resonance LINear Accelerator) is een combinatie van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat (lineaire versneller). Bestralingsapparaten worden gebruikt om tumoren te behandelen. Een MRI of MR-scanner staat bekend om de gedetailleerde beelden die ermee gemaakt kunnen worden van het lichaam. Door de samenvoeging van deze functies biedt de MR-Linac unieke mogelijkheden voor behandeling en onderzoek in de radiotherapie. Hiermee kunnen patiënten nauwkeuriger bestraald worden, zijn behandelingen minder zwaar voor patiënten en minder behandelingen nodig. Voor patiënt beter en voor de zorg kostenbesparend.

Flinke machine

Op 29 april 2020 werden de grootste en zwaarste onderdelen op zijn plaats getild bij het Radboud UMC, een heel spektakel. Op de video zie je de spoel die voor het magneetveld moet zorgen en de ring waar de onderdelen van het bestralingsapparaat straks opgemonteerd worden. Met een hijskraan worden deze onderdelen door een opening in het dak in de bunker geplaatst waar de behandelruimte komt.

  • De magneet is het zwaarste onderdeel met een gewicht van ongeveer 5.500 kilo.
  • De versnellerring is het grootste onderdeel, met een doorsnede van ongeveer drie meter. Deze ring zal straks deels onder de vloer van de behandelruimte door draaien.

In de kelder van de afdeling Radiotherapie is wekenlang gewerkt om de bunker te verbouwen zodat alles straks op de millimeter nauwkeurig past. Dit was een flinke klus omdat de muren in zo’n bunker van zeer dik beton zijn om de straling van de lineaire versneller voldoende te verzwakken. De muren waar de bestralingsbundel van de MR-Linac direct op valt moeten bijvoorbeeld minimaal 185 cm dik zijn. Na het inhijsen van de grote onderdelen wordt ook het dak van de bunker dichtgemaakt met betonnen elementen en met een dikke laag zand bedekt.

Trainingen

Na het plaatsen van de grote onderdelen moet het apparaat nog verder in elkaar worden gezet. Naar verwachting kan de bestralingsbundel begin juni aan en het magneetveld eind juli. Daarna is het tijd voor allerlei technische en klinische tests van het apparaat. Tegelijkertijd zullen ook de mensen die met en in de buurt van het apparaat moeten werken klaargestoomd moeten worden. Iedereen moet getraind worden om de bestraling van een patiënt en het onderhoud aan het apparaat op een goede en veilige manier uit te kunnen voeren. Omdat het magneetveld van een MRI (en daarmee de MR-Linac) nooit uit gaat, moeten bijvoorbeeld ook de schoonmakers een speciale training krijgen.

Eerste patiënt in het najaar

Naar verwachting kan de eerste patiënt in het najaar met de MR-Linac geholpen worden. Met de MR-Linac kunnen patiënten nauwkeuriger bestraald worden, wat verschillende voordelen biedt voor de behandeling. 

Lees meer over Nucletron

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten